Hlavní obsah

V Paříži policisté vyklidili další dva tábory imigrantů. Bydlela v nich asi tisícovka lidí

Provizorní tábory likvidovaly i bagry.Video: AP

 

Reklama

Policisté zasahovali v tábořištích u kanálu Saint-Martin a u Porte de la Chapelle. Vyklizení se obešlo bez incidentů. Šlo o 36. evakuaci podobných příbytků v Paříži za poslední tři roky.

Článek

Francouzská policie v pondělí ráno evakuovala poslední dva velké provizorní tábory imigrantů v Paříži. Celkem z nich odešlo asi tisíc lidí, které autobusy rozvezly do různých ubytovacích středisek. Největší obdobný tábor Millénaire, kde přebývalo na tisíc lidí, byl evakuován už minulou středu. Nejnovější operace se podle francouzského tisku obešla bez incidentů.

V půl sedmé ráno přišli policisté do tábořiště u kanálu Saint-Martin, kde přebývalo kolem 550 lidí, a do tábora u Porte de la Chapelle se 450 obyvateli. Napětí bylo znatelné, neboť o žádosti o azyl většiny migrantů z táborů budou na základě současných pravidel EU rozhodovat jiné evropské země, napsal server France24.com.

U kanálu Saint-Martin se před několika měsíci usadili příchozí hlavně z Afghánistánu. Místo je nedaleko náměstí Stalingrad, kde se nelegální tábořiště objevují od roku 2017. Mezi těmi, kdo museli odejít, byl také Súdánec Jahjá, jemuž úřady odmítly udělit azyl. U kanálu přebýval dva měsíce a v pondělí čekal na autobus, aby ho, jak řekl, odvezl „do nějakého tábora, domu nebo na stadion”. Podle něj to bude lepší kdekoli. Podle prefektury budou případy všech evakuovaných a jejich administrativní situace důkladně prošetřeny.

Francouzská metropole čelí přívalu migrantů poslední tři roky a za tu dobu je tato evakuace nelegálních příbytků 36. v pořadí.

Situace imigrantů v provizorních táborech vyvolávala v Paříži obavy zejména kvůli neudržitelným hygienickým podmínkám, jež v nich panovaly. Otázka migrantů je už několik týdnů příčinou sporu mezi vládou a pařížskou starostkou Anne Hidalgovou. Vláda tvrdí, že problém má řešit radnice, Hidalgová vyzývala, aby tábory nechala vyklidit vláda a plnila své legální povinnosti při přijímání uprchlíků.

Reklama

Doporučované