Hlavní obsah

V Plzni operovali nádor jedinečnou metodou. „Život bez bolesti je nádherný,“ říká mladý pacient

Lékař Petr Zeman zbavil mladého sportovce ukrutné bolesti nezvyklou cestou - artroskopickým zákrokem.

 

Reklama

Lékaři plzeňské fakultní nemocnice provedli unikátní operaci mladému studentovi. Nádor na kyčelním kloubu mu odstranili artroskopickou metodou, která je výrazně šetrnější. Lékaři provedli takový zákrok jako první v republice a zřejmě i ve východní Evropě.

Článek

Nádor se u 22letého Jana začal projevovat zhruba před rokem. Nejprve začal cítit bolest v oblasti kyčle. Postupně se bolest zhoršovala až do té míry, že musel užívat opiátové náplasti.

Do plzeňské fakultní nemocnice přijali Jana letos v září, operaci podstoupil o několik týdnů později. „Unikátnost tohoto zákroku spočívala v tom, že jsem se, po dohodě s pacientem a jeho matkou, rozhodl pokusit se nádor odstranit artroskopicky,” uvedl lékař Petr Zeman, který tým ortopedů vedl. Artroskopickým operacím se jeho pracoviště věnuje déle než 12 let.

„Tento výkon jsme provedli miniinvazivně ze dvou vpichů délky 1,5 cm místo otevřené operace, při které by Honza musel podstoupit výkon rozsáhlým operačním přístupem délky minimálně 20 cm s dlouhodobou rekonvalescencí,” popsal Zeman a dodal, že se podařilo odstranit nádor v celém rozsahu.

Dvaadvacetiletý Jan se mohl už po šesti týdnech vrátit k běžnému životu. „Již jsem skoro nevěřil, že bych se někdy vrátil k fotbalu či atletice. Jakmile jsem přijel do FN Plzeň, vše dostalo nesmírně rychlý spád. Cítil jsem naději, že mne někdo vyléčí a zbaví té nepředstavitelné bolesti, a to se povedlo,” pochvaloval si Jan.

Reklama

Doporučované