Hlavní obsah

Podnikatelé i školy rebelují proti polské vládě. První otevřeli horalé

Foto: Profimedia.cz

Vozka čekající na turisty v hlavním polském zimním středisku – Zakopaném.

Reklama

Poláci už mají podle průzkumů dost „národní karantény“, tedy přísných opatření proti šíření koronaviru. Po měsíčním lockdownu v zemi začíná „vzpoura podnikatelů“.

Článek

Navzdory vládním zákazům se vrací zpět do provozu víc a víc lyžařských vleků, otevírají se restaurace a kluby a lidé přestávají nosit roušky a respirátory. K prezenční výuce ve třídách se vrací dokonce i některé školy, i když jim to vláda dovolila jen v případě prvních, druhých a třetích tříd. Tak situaci v Polsku popisuje deník Rzeczpospolita. Vychází přitom z konkrétních čísel průzkumu veřejného mínění, ale také z množství iniciativ, které se v posledních týdnech objevily.

Nejsilnější je „horalské veto“, které spojuje podnikatele z uzavřených zimních středisek v tatranském regionu Podhalí na jihu země. Na 1. února plánují „horalé“ otevření nejméně poloviny fitness center a mnoha barů a restaurací.

S iniciativou začal architekt Sebastian Pitoń, který pandemii koronaviru popírá. „Chtěl také vytvořit Podhalanské království – stát svobodných horalů,“ píše deník Gazeta Wyborcza. „Horalé“ ale Pitoně i kvůli jeho sympatiím s krajní pravicí jako svého reprezentanta odmítají.

Místo něj tak mediálně vystupuje taxikář Gerard Wolski z iniciativy Svobodní podnikatelé. „Propagování antipandemických hesel bude mít opačný efekt, protože lidé uvidí, že se v Podhalí bere hygienický režim na lehkou váhu, prostě nepřijedou, a tím pádem otevření našich firem cíl nesplní,“ cituje ho Wyborcza. Jeho hlavním požadavkem je rozmrazení turistiky.

Většina Poláků je pro rozvolnění

Podle čísel agentury IBRiS bezmála 70 procent Poláků podporuje znovuotevření restaurací a hotelů. „Otevření těchto míst se pojí se zvýšením mobility lidí. A ta přispívá k šíření pandemie,“ varuje před rozvolňováním opatření polský virolog Włodzimierz Gut.

Ještě o něco větší podporu než restaurace má otevření, zprovoznění vleků a otevření sjezdovek. Víc než polovina respondentů podporuje i otevření restaurací, kaváren a fitness center. Malou podporu (24 procent) mají naopak kluby a diskotéky.

Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v pondělí prohlásil, že se pandemická situace v Polsku uklidňuje. „Máme stabilizovanou epidemickou situaci v kontrastu s tím, co se děle v celé Evropě,“ řekl ministr na tiskové konferenci.

Vláda v posledních dnech mluvila o možnosti rozvolňování už od 1. února. Plán měl být představen v úterý, jeho prezentace se ale posunula až na příští dny. Ani tento termín ale není jistý, podle médií se totiž kabinet obává výpadků dodávek vakcín proti covidu-19 a také šíření mutací koronaviru. „Ještě počkejme, ještě nespěchejme, protože celé naše roční úsilí, demolující společenský život, by mohlo přijít vniveč,“ řekl na rádiu RMF poradce premiéra pro covid-19 Andrzej Horban.

Vládní plán měl navíc počítat jen s otevřením obchodních center a omezeným provozem hotelů, restaurací ani posiloven se otevírání týkat nemělo. Samotnou „vzpouru podnikatelů“ ale vláda podle deníku Rzeczpospolita bagatelizuje. Kabinet také firmám vzkázal, že pokud otevřou navzdory zákazu, přijdou o možnost čerpat podporu od státu.

Server Business Insider napsal, že současná situace může znamenat pro vládu strany Právo a spravedlnost problém. Otevírání ekonomiky totiž podporuje i něco málo přes polovinu jejích sympatizantů. Nejvyšší podporu má pak konec omezení u voličů krajně pravicové Konfederace.

Reklama

Doporučované