Hlavní obsah

V pondělí se mohou vrátit amatérští sportovci k tréninku. Anebo ne?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle České unie sportu mohou od pondělí 12. dubna trénovat amatérské týmy společně venku. Pokud jich nebude více než 20. Vevnitř pak do 10 osob. Čeká se ale na oficiální stanovisko Ministerstva zdravotnictví.

Článek

Stalo se z toho od prvních opatření na jaře minulého roku v podstatě pravidlo. Vláda, případně Ministerstvo zdravotnictví omezí nebo naopak rozvolní některou z oblastí života, ale veřejnost se o tom z úst členů vlády nedozví.

Týká se to nyní i povolení organizovaného sportu. Ministerstvo zdravotnictví v novém mimořádném opatření totiž zakázalo od 12. dubna pouze „spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 20 osob, nebo 10 osob, koná-li se akce převážně ve vnitřních prostorech staveb“.

Důležité je ve větě slovo „spolkové“, pod něj se totiž právě i organizovaný sport schová. Podle výkladu České unie sportu to tedy znamená, že od pondělí mohou opět amatéři trénovat venku, a to ať už jde o děti nebo neprofesionály z řad dospělých.

„Organizovaný sport (amatérský) je umožněn vzhledem ke spolkové povaze naprosté většiny sportovních klubů v počtu max. 20 osob na venkovních sportovištích,“ píše ve stanovisku advokát spolupracující s Českou unií sportu Daniel Viduna.

Jde ale pouze o právní názor organizace zastupující sportovní a tělovýchovné svazy. Na oficiální stanovisko Ministerstva zdravotnictví se zatím čeká.

„Sport nemůže být bezdůvodně odsouván do pozadí, jako tomu bylo dosud. To, že Ministerstvo zdravotnictví reaguje, beru jako zásadní posun, ale už mohlo být vše v předstihu připravené, se sportovním prostředím projednané,“ komentoval vývoj Miroslav Jansta.

Od pondělí by se tak mohli k tréninku vrátit třeba fotbalisté, pro které omezení na 20 osob nebude velký problém. FAČR bude v tomto ohledu podle svého mluvčího Michala Jurmana postupovat jednotně v úzkém kontaktu s Českou unií sportu.

„V nejbližších dnech budeme o výsledku informovat naše členy,“ dodal Jurman.

Návrat k tréninkům doporučí svým členům i Český atletický svaz nebo Český svaz pozemního hokeje.

„Budeme sportovat, aniž bychom čekali na nějaký befel z Národní sportovní agentury,“ říká k tomu předseda SKP Unionu Cheb a místopředseda Českého atletického svazu Jacek Přibáň.

„V rámci mimořádného opatření doporučíme klubům, aby začaly trénovat a chodit znovu na hřiště. Necháme ale na každém oddíle, aby se sám rozhodl, jakým způsobem budou postupovat,“ upřesnil prezident Českého svazu pozemního hokeje Gino Schilders.

Proč se o povolení organizovaného sportu po jednání vlády nemluvilo? Podrobnosti měl doladit s ministrem zdravotnictví Janem Blatný (za ANO) ve středu předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO). Z jednání ale kvůli výměně v čele rezortu sešlo.

„Měli jsme dnes (ve středu, pozn. red.) s ministrem zdravotnictví jednat o restartu sportu, který jsme připravili. Jednání se bohužel z objektivních důvodů neuskuteční a děláme maximum pro to, abychom se s novým ministrem sešli co nejdříve, protože situace v amatérském, zejména dětském sportu je skutečně alarmující a nesnese odkladu,“ uvedl Hnilička pro ČTK.

Jak na sportování uvnitř a co roušky?

Otázka ale panuje také ohledně sportování v halách, tělocvičnách, fitkách, kluzištích, prostě ve vnitřních sportovištích. Opatření Ministerstva zdravotnictví sice omezuje jejich provoz, ale jen pro veřejnost. Podle názoru Národní sportovní agentury by to tak mělo znamenat, že členům klubů a spolků se mohou i vnitřní plochy otevřít, pokud počet sportujících nepřesáhne 10 osob.

„S Ministerstvem zdravotnictví řešíme výklad opatření,“ uvedl mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka. Pro ČTK pak dodal, že v opatření dojde zřejmě ještě ke změnám, a to v neprospěch sportu.

Podle České unie sportu nemohou sice uvnitř cvičit hobby sportovci, ti organizovaní v některém ze svazů ale ano, i když s omezením.

„V případě vnitřních sportovišť pak platí, že spolky (jejich členové) mohou takovou činnost vykonávat výhradně na sportovištích, jejichž jsou tyto spolky přímými provozovateli, neboť v ostatních případech (např. hodinový pronájem školní tělocvičny) mohou být považováni (ve vztahu k provozovateli sportoviště) za „veřejnost“,” dodává v právním stanovisku advokát spolupracující s Českou unií sportu Daniel Viduna.

Venku je pak možné sportovat bez roušky v případě, že se člověk nachází alespoň 2 metry od jiné osoby. Tedy čistě teoreticky – pokud má být fotbal kontaktní hra, měli by mít hráči roušky. Podle Viduny je možné také cvičit bez roušky s negativním antigenním nebo PCR testem. Ve vnitřních prostorách to jde jedině s potvrzením o tom, že sportovec není nakažený covidem-19, tedy testem.

Reklama

Doporučované