Hlavní obsah

Jsou i postiženější okresy než Děčín, přesto děti do škol pustí

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínský kraj odstoupil od možnosti poslat děti do školy o týden později. Ministerstvo zdravotnictví nakonec rozhodne o odsunu rozvolnění jen v okrese Děčín. Hůř jsou na tom ale třeba okresy Jihlava či Tábor, tam to neřeší.

Článek

Od pondělí 12. dubna se nakonec vrátí do škol i děti ze Zlínského kraje, kde se rovněž otevřou obchody. Jediným regionem, kde se návrat o týden posune, tak nejspíš zůstává jen okres Děčín, o kterém by mělo rozhodnout Ministerstvo zdravotnictví. To ještě verdikt nevydalo.

Děčínský okres přitom podle webových stránek Ministerstva zdravotnictví není nejpostiženějším regionem.

Jak již dříve informoval nyní již bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný, rozhodujícím faktorem má být týdenní počet případů na 100 tisíc obyvatel. Okres Děčín má podle webu ministerstva za posledních 7 dní 324 nakažených na 100 tisíc lidí. Okresem, kde byl tento nárůst největší, je Jihlava se 354 lidmi, po ní následuje okres Tábor s 335 nakaženými na 100 tisíc lidí.

V Kraji Vysočina, kam Jihlava spadá, však o možnosti pustit tamní děti do školy později ani neuvažovali. „Nedomlouvali jsme se na tom a nežádali jsme o to. Počty klesají každý den,“ vysvětlil ředitel tamní krajské hygieny Jan Říha.

Podle původních návrhů měly být návrat dětí do škol a otevření některých obchodů odloženy o týden v celém Zlínském kraji, do kterého se nyní pandemie přelila. Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) však sice počty lidí v nemocnicích neklesají, ale situace není alarmující. A do obchodů by se prý lidé vydali do sousedních krajů. „Což by nebylo šťastné řešení,“ uvedl.

Zdůraznil, že na postupu se shodlo hejtmanství s hygieniky, nemocnicemi a předjednáno je i s ministerstvem.

Ve Zlínském kraji je nejhorší situace v okrese Zlín, kde je podle webu Ministerstva zdravotnictví za posledních 7 dnů 300 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Ostatní okresy kraje jsou na tom lépe. Vsetín hlásil 211 nakažených na 100 tisíc, Uherské Hradiště 199 a Kroměříž 189.

Reklama

Doporučované