Hlavní obsah

V práci v respirátoru? Lidé zůstanou doma na home office, zní z firem

Foto: Kristýna Férová, Seznam Zprávy

Zaměstnanci brněnské čokoládovny nejsou z respirátorů příliš nadšení, nicméně opatření dodržují.

Reklama

Na pracovištích se opět musí nosit respirátory. „Lidi to akorát otravuje. A proti šíření nákazy to stejně nepomůže, zní z brněnských firem.

Článek

V brněnské čokoládovně Chocolate Hill se blíží pracovní den pomalu ke konci a zaměstnanci se nemohou dočkat, až si sundají respirátor z pusy. Ochrana dýchacích cest na pracovištích je totiž z rozhodnutí vlády ode dneška opět povinná. Respirátor mají nasazený poctivě všichni zaměstnanci, radost z něj ale příliš nemají. „V tom se tak blbě dýchá,“ zní od výrobní linky, po které jezdí tabulky s čokoládou.

V čokoládovně jsou na přísná hygienická opatření jako potravinová firma zvyklí. I za běžného provozu nosí síťky na vlasy, bílé oděvy a rukavice. Nyní tvoří součást pracovního oděvu také respirátor, z čehož není nadšená například zaměstnankyně Karla Skrčená. „Nelíbí se nám to, ale respektujeme to a vše dodržujeme,“ říká.

Mladý majitel čokoládové manufaktury Antonín Branč upozorňuje na to, že všichni zaměstnanci jsou očkovaní, a pokud by chtěli, mohou v práci využít antigenní testy zdarma. O opatření nosit respirátor si ale myslí své. „Lidi to akorát otravuje. Vždyť tu spolu trávíme celý den. Pokud by se tu mezi námi pohyboval někdo nakažený, nemyslím si, že by respirátor nějak zásadně pomohl.“

Covid zatím firmu nijak zásadně neovlivnil – lidé čokoládu stále nakupují a nemoc se na pracovišti nešíří. Branč se ale obává, že s rostoucími cenami například potravin nebo energií začnou lidé více šetřit a čokoládu přestanou kupovat. „Děláme si všechno ručně a používáme pouze výběrové kakaové boby, ta cena je pak logicky vyšší,“ dodává.

Raději budou pracovat z domu

I v open space kancelářích firmy Reservio, která nabízí online rezervační systém poskytovatelům služeb, mají všichni zaměstnanci nasazené respirátory. „Je to nepraktické a otravné, ale dá se to pochopit. Čísla stoupají a nechceme zavírat kancelář. Lidé se tu rádi setkávají, osobní kontakt je nenahraditelný,“ říká personalistka Petra Schneiderová.

Všichni se navíc musí pravidelně dvakrát týdně testovat. Ochranné pomůcky i testy zajišťuje zaměstnancům přímo Reservio. „Jde o naše zdraví a bezpečnost. Testujeme dokonce i lidi, kteří k nám přijdou třeba jen na pohovor,“ dodává Schneiderová. Za minulou koronavirovou vlnu utratili za ochranné pomůcky asi 20 tisíc korun.

Lidi to akorát otravuje. Vždyť tu spolu trávíme celý den. Pokud by se tu mezi námi pohyboval někdo nakažený, nemyslím si, že by respirátor nějak zásadně pomohl.
Antonín Branč, majitel čokoládové manufaktury

Jednatel firmy Boris Bošiak předpokládá, že kvůli novému opatření s respirátory přejde mnoho zaměstnanců na home office. To vážně zvažuje například programátor Jan Ziemba. „Nechci mít na sobě respirátor celý den, takže asi zůstanu doma,“ říká.

Pro Reservio byla pandemie zpočátku kritická, zisky jí spadly na pouhých 20 procent. „Postupem času se to zlepšilo, teď máme strach z nastupující vlny covidu. Ubývá státních podpor pro malé firmy a podnikatele, nikdo to už moc neřeší,“ obává se Bošiak. I kvůli tomu se snaží ve firmě dodržovat veškerá opatření, jak jen to jde.

Stejně jako v Chocolate Hill jsou i tady téměř všichni zaměstnanci naočkovaní. Výjimkou je jeden pracovník, který ale pracuje z domova, protože se stále potýká s dlouhodobými nežádoucími účinky onemocnění.

+3

Respirátory pod nosy

Možnosti práce z domova využije i Daniela Pařízková, která spravuje sociální sítě a webové stránky e-shopu MODE. „Opatření chápu, ale mít dvanáct hodin na puse respirátor se mi opravdu nechce. Když mám tu možnost pracovat z domova, proč toho nevyužít,“ říká.

Ne všichni ovšem mají takové štěstí. Například brigádník Michal, který pracuje ve skladu, novému opatření neuteče. „Respirátor nosit musíme, nikdo už ale neřeší, jestli ho mám nasazený správně. Většinou ho stahuju pod nos, abych mohl normálně dýchat.“

I ve firmě Notino se potýkají s tím, že někteří zaměstnanci nechtějí opatření dodržovat. „Je to stejné jako asi v drtivé většině firem. I u nás se najdou lidé, kteří po striktním dodržování bezpečnostních opatření volají více, a naopak ti, kterým se to příliš nelíbí. K žádné masivní nevoli vůči opatřením ale nedochází,“ uvedla mluvčí Alexandra Išuninová. Kromě používání respirátorů a dezinfekce dbá firma také na dodržování opatření při návratu zaměstnanců z ciziny. Sklady vybavila termokamerami na měření teploty a v jídelnách instalovala plexiskla.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že je možné, že při zhoršení epidemické situace budou lidé potřebovat na pracovišti kromě respirátoru také potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Kromě očkovacího certifikátu by bylo možné prokázat se také negativním výsledkem testu nebo potvrzením o bezinfekčnosti. S tím nesouhlasí hotelová recepční Kateřina. „Nemůžou mi přece zakázat chodit do práce. S respirátorem problém nemám, na to jsem si už zvykla. Pokud mi nezajistí testy zaměstnavatel, já si je platit sama nebudu. Pochybuji, že mají na tohle právo,“ komentuje situaci.

Povinnost nosit respirátor na pracovištích se nevztahuje na ty, kteří dodržují od svých spolupracovníků minimální rozestup 1,5 metru. Ochranu dýchacích cest nemusí nosit například ani řidiči veřejné dopravy, moderátoři nebo herci. Výjimku mají také pracovníci náročných provozů, kde jsou například vysoké teploty. V takových případech rozhoduje o úpravě opatření zaměstnavatel.

Reklama

Doporučované