Hlavní obsah

V Praze se covid šíří mezi „mladými dospělými“. Hygienička říká, co bude dál

Foto: Profimedia.cz

Jakmile se situace bude zhoršovat, a to se bohužel nedá úplně vyloučit, tak se v opatřeních bude dál přitvrzovat, říká hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová. (ilustrační foto)

Reklama

Věkový medián nakažených v Praze je 29 až 30 let. Pokud se situace u nich bude zhoršovat, omezí hygiena provoz nočních podniků, nebo je zcela uzavře, uvedla v rozhovoru pro Seznam Zprávy pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví vybarvilo Prahu oranžovou barvou značící počínající komunitní přenos nemoci covid-19. Ta se v metropoli momentálně šíří hlavně mezi mladými lidmi, hygienici by proto mohli omezit otevírací dobu nočních klubů, nebo je zavřít úplně. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to říká ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Proč když Karvinsko nebo Frýdek-Místek byly zelené, tak tam lidé museli nosit roušky třeba i v obchodech, ale v Praze toto opatření nezavádíte ani ve chvíli, kdy je dle semaforu oranžová?

Když se podíváte na ten semafor, tak tam máte napsáno, co se může a nemusí udělat. Není to tak, že se nezavádí vůbec žádná opatření. Od 1. září budou roušky v MHD, na letišti, budou stále platit roušky ve vnitřních prostorách nad sto osob.

Jsou tedy dvě mimořádná opatření: my máme to letiště, Ministerstvo zdravotnictví má opatření od 1. září. Není to tak, že by se nedělala žádná opatření.

Jak tomu mají ale lidé rozumět, že při oranžové barvě platí mírnější opatření než při zelené?

V Praze jsme na hranici mezi zelenou a oranžovou. Proto jsme naznali, že stávající opatření tak, jak jsou nastavena, jsou postačující. Jakmile se situace bude zhoršovat, a to se bohužel nedá úplně vyloučit, tak se v opatřeních bude dál přitvrzovat. Ale momentálně tento týden platí tato nová mimořádná opatření, která mají platnost od 1. září. Jak ministerská, tak naše.

Vaše opatření - pražské hygieny - je zmíněné letiště. Odkdy jsou tam roušky povinné?

Od 1. září. Je to opatření, o kterém bylo rozhodnuto Hygienickou stanicí hlavního města Prahy. Už jsme to avizovali dřív, spadá to do toho.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Budete epidemiologickou situaci vyhodnocovat i v kratším intervalu než jednou týdně?

My Prahu vyhodnocujeme v podstatě denně, nicméně ta hodnocení se vždycky týkají té čtrnáctidenní incidence (změny za dva týdny, pozn. red.). To je nejpřesnější interval, který se může vyhodnocovat.

Jaká čísla by rozhodla o zavedení přísnějších opatření?

Teď jsme na hodnotě 41,5 nebo 41,3 (na 100 000 obyvatel, pozn. red.). Teď úplně přesně nevím. To je nemocnost na území hlavního města Prahy. Jakmile nemocnost bude stoupat, bude stoupat sedmidenní incidence, budou stoupat počty nakažených nad 65 let, budou stoupat počty hospitalizovaných, tak toto všechno budou důvody k dalším opatřením.

Jaká opatření by to mohla být?

Záleží na tom, v jakých skupinách lidí se to onemocnění bude vyskytovat. V současné době máme věkovou skupinu, medián, 29-30 let. To znamená, že jsou to mladí dospělí. Zatím tam prevalují (prevalence je podíl počtu nemocných, pozn. red.) klastry těch jednotlivých Techtle Mechtle, různých tanečních barů, heren a tak dále. Pokud by ta situace v této oblasti postupovala dál, tak můžeme přistoupit buď k omezení provozní doby, nebo úplnému uzavření těchto zařízení.

Vrátím se ještě k těm barevným kategoriím. Nepřemýšlíte o nějaké úpravě, například rozdělení těch tří barev do přesnějších kategorií?

To je otázka na Ministerstvo zdravotnictví, které si tento semafor vydalo. Tam musíte tento dotaz cílit.

Reklama

Související témata:

Doporučované