Hlavní obsah

Semafor se rozsvítil oranžově. U třetiny lidí se neví, kde se nakazili

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Na epidemiologickém semaforu pro Česko se poprvé rozsvítila oranžová barva, a to v Praze. Čtyři další okresy jsou zelené, tedy se zvýšeným výskytem nákazy koronavirem. Jsou to Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město.

Článek

V Praze se šíření nového typu koronaviru přehouplo do druhé - oranžové - kategorie: počínající komunitní přenos. Po jednání týmu Chytré karantény to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Máme tady počínající komunitní šíření. Nemoc se šíří, je to kolem 30 procent nedohledatelných zdrojů nákazy. Lidé jsou nakažení, ale neví se, kde se nakazili,“ připustil zásadní problém ministr.

Přesto tvrdí, že je riziko v hlavním městě na spodní hraně oranžové barvy. „Proto nezavádíme žádná radikálnější opatření,“ dodal.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová uvedla, že se kvůli zhoršení situace začnou povinně nosit roušky v prostorách Letiště Václava Havla.

Ministerstvo navíc doporučuje nošení roušek ve společných prostorách škol.

„Teď je to doporučení. Bude záležet na dané škole, na daném řediteli, jak k tomu přistoupí,“ doplnil Vojtěch. Nevyloučil zavedení povinných roušek ve školách v případě, že by se situace dál zhoršovala. Ministerstvo ale podle něj bude zohledňovat i data o případném šíření epidemie ve školách. Pokud by se mezi žáky nemoc nešířila, nemělo by podle Vojtěcha zavádění povinných roušek smysl.

O povinném nošení roušek ve školách rozhodne krajská hygienická stanice. Opatření může přijít v případě, že je daný kraj na epidemiologickém semaforu hodnocen oranžovou nebo červenou barvou. Povinnost nošení roušek by se v tom případě nevztahovala na mateřské a speciální školy.

Další opatření ministerstvo zavede, pokud se situace zhorší. Podle Vojtěcha by mohlo jít o zavírání barů a diskoték po půlnoci nebo další rozšíření povinného nošení roušek.

Barvy na semaforu

Oranžová - počínající komunitní přenos

Vyskytují se občasné případy, u kterých není jasný zdroj nákazy, která se začíná šířit v komunitě doposud nepostižené – u osob, které nepobývaly v zasažené oblasti, resp. nebyly v kontaktu se známým zdrojem.

Zelená - výskyt nákazy bez komunitního přenosu

Vyskytují se sporadické případy, lokální klastry, lokální epidemie, či kombinace jmenovaného.

Ve Žďáře je virus ve zranitelné skupině

Zvýšený stupeň pohotovosti, vyznačený zelenou barvou, platí nově ve čtyřech okresech. Jsou to Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město. Hlavní hygienička Jarmila Rážová ale upozornila, že situace v nich je z epidemiologického hlediska pod kontrolou.

Pouze v okrese Žďár nad Sázavou se nemoc covid-19 dostala do zranitelných skupin.

Reklama

Související témata:

Doporučované