Hlavní obsah

V Praze se staví šestkrát víc bytů než před rokem

Je tohle konec bytové krize? Statistika ukazuje, že se ve velkém rozjíždí stavby nových bytů.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stavební firmy v Česku zahájily letos do konce dubna stavbu 4 429 bytů v bytových domech, meziročně o 113 procent více. Nejvíce jich bylo v Praze, kde počet zahájených staveb stoupl téměř šestinásobně. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku meziročně vzrostl o necelou desetinu. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

Největší podíl zahájených staveb bytových domů připadal na Prahu s třetinou. Následovaly Jihomoravský (17,1 procenta), Liberecký (9,8 procenta), Olomoucký (devět procent) a Plzeňský kraj (8,3 procenta). Ani jeden byt se nezačal stavět v Ústeckém kraji.

V Praze vzrostl počet zahájených staveb bytů meziročně 5,6krát na 1 479. V porovnání s rekordním rokem 2008 je to o třetinu méně.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce dubna meziročně vzrostl o 8,6 procenta na 6 185. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (27,3 procenta), Jihomoravský (12,3 procenta), Moravskoslezský (devět procent) a Jihočeský kraj (6,7 procenta). Podíl Prahy zůstal na dvou procentech.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce dubna stavět 12 907 bytů, meziročně o 27,7 procenta více. Bylo jich jen o dvě procenta méně než v rekordním roce 2008.

Reklama

Doporučované