Hlavní obsah

Průměrný Pražan si vydělá na nový byt za 20 let. Kdyby nejedl a neutrácel za nic jiného

Přehledně: Kdo si za jak dlouho vydělá na nový pražský byt.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ceny pražských bytů sice v posledních měsísích už nerostou tak zběsilým tempem jako dříve, ale stále jsou pro běžnou populaci nedostupné. Jak moc? To ukázala čerstvá čísla indexu, který porovnává mzdy a ceny bydlení v metropoli.

Článek

Ještě před necelými pěti roky stačilo průměrně vydělávajícímu Pražanovi necelých 10 ročních příjmů na to, aby si pořídil nový 70metrový byt. I to je samozřejmě dost, ale v porovnání s tím, kam se hodnota vyšplhala v posledních letech, to zpětně vypadá ještě přijatelně. Nyní se tento index vyšplhal na hodnotu 14,6.

Jinými slovy: I přesto, že se ekonomice daří a lidem rostou mzdy, na pokrytí „bytové inflace“ to zdaleka nestačí a byty jsou téměř o polovinu nedostupnější, než byly ve třetím čtvrtletí roku 2014.

Údaj spočítalo analytické oddělení developerské firmy Central Group. Analytici vycházeli z údajů o průměrných cenách bytů, které publikují developeři ještě ve spolupráci s Trigemou, Skanskou a Institutem pro plánování a rozvoj a dat o průměrných mzdách od ISPV.

„V okolních zemích stojí takový byt okolo deseti ročních platů, takže z toho je vidět, že Praha je opravdu extrém. Je to dáno tím, že vázne povolování staveb a tím pádem je v nabídce bytů málo,“ komentuje vypočítaný index hlavní analytik Central Group Ondřej Šťastný.

Šťastný spolu s kolegy vypočetl index i pro různé velikosti bytů a pro příjmovou cílovou skupinu zákazníků ve věku 30 až 39 let, kteří patří mezi nejčastější zákazníky na realitním trhu.

Na nový jednopokojový byt si průměrný pražský třicátník podle Central Group Indexu vydělá za 7 let. Průměrný pár v této věkové skupině potom za 3,6 roku. Na dvoupokojový byt si potom pražský pár vydělá za 5,3 roku a na třípokojový rodinný byt v novostavbě za 7 let. Tedy za stejnou dobu, kterou potřebuje jednotlivec na garsonku.

Tyto údaje jsou stále ale spíše teoretické, sloužící k porovnání toho, jak se ceny bytů a mzdy vzájemně vyvíjí. A aby mohly být srovnatelné se zahraničím.

Jenže lidé nemohou v praxi nakládat s hrubou mzdou, ale jen s čistou.

Kdyby se tedy vzal v úvahu místo hrubého průměrný čistý příjem, který v Praze činí 31 324 korun, potřeboval by průměrný Pražan na průměrný 70metrový nový byt (ten stojí aktuálně 7,4 milionu korun) vydělávat 237 měsíců, tedy 19,7 roku. A to stále za teoretického předpokladu, že nebude jíst a utrácet za nic jiného než za bydlení.

Reklama

Doporučované