Hlavní obsah

Nastal zlom? Zdražování pražských bytů se zastavilo

Prudký růst cen pražských bytů se zastavil (ilustrační foto).

Reklama

Vývoj cen nových bytů v Praze se zpomalil, až v podstatě zastavil. Za letošní první čtvrtletí stoupla průměrná cena bytu dostupného v nabídce o 0,2 procenta. Starší byty dokonce zlevnily.

Článek

Průměrná cena bytu, který byl v prvním čtvrtletí v nabídce některého z pražských developerů, stál 106 266 korun za metr čtvereční. Průměrná cena bytu prodaného v prvním čtvrtletí byla o něco nižší – 104 666 korun za metr čtvereční. Secondhandový byt (včetně velkého množství panelákových) stál podle monitoringu realitních serverů průměrně 87 459 korun za čtvereční metr.

Vyplývá to z pravidelné statistiky, kterou sestavují analytici developerů Trigema, Skanska a Central Group spolu s IPR Praha.

Průměrný 75metrový nový byt se tak nabízel za 7,97 milionu korun, starší byt potom za 6,56 milionu korun.

To je z pohledu průměrného Pražana (s příjmem 40 011 korun hrubého měsíčně) stále velmi těžko dostupné. Částečně dobrou zprávou může být, že prudký růst posledních let se podle dostupných údajů zastavil. Vypadá to tedy, že alespoň na chvíli se realitní trh v hlavním městě dostal do rovnováhy.

Nový byt v nabídce za čtvrtletí podražil jen o 0,2 procenta, secondhandový byt dokonce od konce loňského roku zlevnil o jedno procento. Od poloviny roku 2015 přitom trh velmi prudce rostl, když za necelé čtyři roky nové pražské byty v nabídce podražily přibližně o 77 procent.

Nyní se růst z vícero důvodů zastavil. Jednak proto, že ochladla poptávka. Byty už jsou v Praze tak drahé, že velká část lidí na ně prostě nemá. To se ještě zhoršilo zpřísněním podmínek pro hypotéky na podzim loňského roku, což další část lidí odřízlo od možnosti nákup bytu financovat.

Naopak nabídka roste. Od svého dna na začátku roku 2017 (3 450 bytů) nabobtnala o 57 procent a momentálně zahrnuje 5 400 nových bytů. I když je to stále méně než před rokem 2015, kdy se nabídka pohybovala okolo 7 tisíc bytů, na současnou poptávku to evidentně stačí.

Několik čtvrtletí panovala na pražském realitním trhu z pohledu ekonomické teorie paradoxní situace. Realizovaná poptávka (tedy prodeje bytů) klesala, ale statek samotný (byt) stále zdražoval. To už nyní neplatí a zvyšovat ceny je pro developery a realitky čím dál těžší.

Zajímavé je, že podle statistiky vycházející z monitoringu realitních serverů klesla i průměrná cena za pronájem pražských bytů. Ta nyní činí 327 korun na čtvereční metr, což je o 3,8 procenta nižší činže než v posledním kvartále loňského roku. Oproti loňskému prvnímu čtvrtletí jsou nájmy stále mírně dražší – o 2,1 procenta.

Byty v regionech mimo Prahu zdražovaly rychlejším tempem, i když ve výsledku jsou samozřejmě výrazně levnější než v metropoli. V průměru stál mimopražský nový byt 58 026 korun za čtvereční metr. To bylo o 3,7 procenta více než v předchozím čtvrtletí a o 5,9 procenta více než před rokem.

Mezi regiony samotnými jsou ale obrovské rozdíly a navíc kvůli řádově menší nabídce i prodejům jsou čísla mnohem více náchylná velkým výkyvům, které může způsobit i jeden středně velký developerský projekt.

To je pravděpodobně i důvod, proč toto čtvrtletí výrazně odskakuje i jindy spíše průměrný Liberecký kraj. V něm podle monitoringu Trigemy byly v nabídce byty v průměru za 83 426 korun za metr. Nejlevněji bylo v Ústeckém kraji, kde se byt nabízel v průměru za 36 803 korun za čtvereční metr.

Reklama

Doporučované