Hlavní obsah

Byty v Praze jsou nedostupné i pro bohatší klienty. Ale je tu překvapivé řešení: paneláky

Rozhovor s Tomášem Pardubickým, šéfem Finepu.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

K řešení pražské bytové krize by pomohla rehabilitace panelových sídlišť. V rozhovoru pro Seznam to potvrzuje šéf developerské skupiny Finep Holding Tomáš Pardubický.

Článek

„V panelákových bytech tkví jádro řešení bytové krize pro Prahu, paneláky jsou největší oříšek k řešení,“ říká generální ředitel a tříprocentní akcionář dvojky českého trhu rezidenčního developmentu Tomáš Pardubický.

Novostavby se staly pro běžné středostavovské klienty v Praze už prakticky nedostupné. Ceny třicetimetrových garsonek překračují tři miliony korun, miniaturní dvoupokojové byty v nových developerských projektech stojí kolem pěti milionů. O nové malé byty je sice na trhu zájem, jsou ale určené buď pro jednočlenné domácnosti, nebo jako dočasné čistě startovací byty pro mladé, pracovně vytížené páry. Svými dispozicemi připomínají spíše studentskou kolej než skutečný domov pro mladou rodinu.

Za pět milionů korun je přitom v Praze možné pořídit i zrekonstruovaný 75metrový třípokojový byt na některém ze sídlišť, jež v hlavním městě vyrostla v 70. a 80. letech minulého století. Sídliště, za socialismu kritizovaná pro nekvalitní bydlení a nedostatečnou infrastrukturu, za poslední roky dozrála – jsou dobře dopravně dostupná a široce vybavená službami.

Druhá část rozhovoru se šéfem Finepu jako hlavním hostem pořadu Špičky byznysu.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Paneláky představují třetinu pražského bytového fondu, který čítá asi 650 tisíc bytů. „Ještě před 10 lety se mluvilo o tom, že jejich životnost brzy skončí,“ říká Pardubický v pořadu Špičky byznysu. „Já jsem jiného názoru: železobetonový skelet paneláků má velmi dlouhou životnost, jsou na nejdůležitějších uzlech dopravní infrastruktury, v blízkosti metra, sídliště dnes mají dobrou občanskou vybavenost…“ vypočítává šéf Finepu.

„Doporučuji tak zaměřit pozornost na rekonstrukce panelových domů, stejně jako starších činžáků,“ dodává Tomáš Pardubický. Panelové domy podle něj potřebují především moderní zateplení a zlepšení akustických vlastností. Sám Finep ve svých plánech počítá s tím, že zakázky na rekonstrukce starších domů budou tvořit stále významnější část jeho tržeb.

Finep loni v Praze prodal 481 bytů a rodinných domů v celkovém objemu 2,1 miliardy korun (bez DPH), kolem pěti stovek bytů chce na trh uvádět i v dalších letech. Řadí se tak mezi developery na druhé místo po skupině Central Group, jež trhu dlouhodobě vévodí.

Rekonstrukce a modernizace starších bytů jsou podle Pardubického jedním z nejsilnějších trendů na trhu s bydlením, který ovlivňuje nedostatečná nová výstavba z posledních let. Dalšími trendy jsou příklon k nájemnímu bydlení a k obnově bytového družstevnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované