Článek
V posledních letech jeho cena obvykle stoupala, nyní však nečekaně a výrazně klesla. Čtvrtkilové balení másla si mohou zákazníci nyní v akci některých obchodních řetězců koupit za méně než třicet korun. Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka však zlevnění pravděpodobně potrvá jen krátce. Na český trh se totiž dostaly rozmrazené zásoby mléčného produktu z evropských zemí.
„Nízkou cenu způsobují zejména masivně uvolněné staré mrazírenské zásoby ze zahraničí, kterým končí trvanlivost a je nutné je rychle prodat. Určitý vliv má také současný převis nabídky mléčného tuku nad poptávkou,“ vysvětlil Zemánek na síti X. Dodal, že za tuto cenu nedokáže vzhledem k nákladům žádná evropská mlékárna máslo vyrobit, a proto se s největší pravděpodobností po vyprodání zásob ceny vrátí na předchozí úroveň.
Server Aktuálně.cz uvádí, že zásoby mraženého másla pochází zejména z Belgie a Německa.
Podle expertů není na mrazírenském másle nic závadného. „Na chleba nebo do krémů bych jej sice nepoužil, ale do vánočky či na korpusy je naprosto ideální,“ uvedl Zemánek. Zároveň upozornil, že takové máslo by se už nemělo znovu zmrazovat: „Už tak má za sebou dost, druhý poločas by ho jen dorazil,“ dodal.
Rozdíly oproti čerstvému máslu však mohou být patrné v chuti i vzhledu – mrazírenskému produktu chybí čerstvost a může být lehce nažluklý kvůli oxidativním změnám, které probíhají i při velmi nízkých teplotách. Na to podle serveru Aktuálně dříve upozornil šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Máslo lze mrazit nanejvýš dva roky, a to při teplotě do –18 °C.
Rozpoznat mrazírenské máslo od čerstvého bývá obtížné. Evropská legislativa navíc nevyžaduje, aby byl uveden rozdíl. V Česku však musí mít tento produkt povinné označení „stolní máslo“. Termín „čerstvé máslo“ je rovněž českou specifikou.
Navzdory současnému zlevnění se očekává, že cena másla bude spíše růst, a to zejména kvůli dražším energiím i krátkodobě kvůli vyššímu zájmu před vánočními svátky. V Evropě navíc dlouhodobě klesá počet dojnic.














