Hlavní obsah

Nájemní bydlení jako lék na drahé byty? Zatím fungovat nebude, trh je teprve v plenkách

Pořad Špičky byznysu o nájemním bydlení s Janem Rafajem, šéfem největšího poskytovatele nájemních bytů v zemi – ostravské firmy Residomo.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Byty jsou drahé a ve velkých městech takřka nedostupné, zvlášť pro mladé středostavovské rodiny. Odborníci soudí, že kvůli vysokým cenám nových bytů si Češi budou muset zvyknout na bydlení v nájmu. Jenomže tam, kde jsou drahé byty, není ani nájemní bydlení za tržní ceny řešením.

Článek

Trhu s nájemním bydlením se věnuje nový díl pořadu Špičky byznysu TV Seznam. Hlavním hostem je Jan Rafaj, šéf největšího poskytovatele nájemních bytů v zemi – ostravské firmy Residomo.

Ta vlastní víc než 44 tisíc bytů. Základ jejího realitního portfolia představují bývalé hornické byty vyčleněné před časem z důlní firmy OKD. Residomo ale věří, že se v Česku nájemní bydlení stane běžným segmentem bytového trhu a že je tu prostor pro další růst.

„Chceme expandovat, už to děláme, i když v menší míře, než bychom si přáli,“ říká Rafaj v rozhovoru. Residomo skupuje byty na Moravě zatím po desítkách, větší nákupy se mu nedaří. Důvod? Bytový trh je v Česku rozdrobený a není od koho větší bytová portfolia nakupovat.

Developeři investují do nájemního bydlení

Situace se ale začíná postupně měnit. V nově dostavovaných bytových domech, například v Praze, dnes už 40 procent bytů kupují investoři právě k pronájmu. Navíc do segmentu nájemního bydlení vstupují velcí hráči.

Velcí developeři začínají připravovat projekty bytových domů určených k pronájmu. První z nich je finská skupina YIT, která už projektuje nájemní bytový dům v Hloubětíně. Nebo společnost Daramis, která podobnou nabídku chystá v Plzni. Řada dalších o tom uvažuje.

Developeři zatím zpravidla nemají jasno, zda budou bytové domy provozovat sami prostřednictvím vlastních správcovských firem. Nebo zda domy po dokončení prodají a provozu se pak budou věnovat specializované správcovské firmy, jako je Residomo.

„Jednáme o odkoupení připravovaných bytových domů s několika developery,“ říká Rafaj.

Malá dostupnost bytů pro rodiny

Pomalu se rozbíhající trh s nájemním bydlením ale v dohledné době nepomůže zlepšit dostupnost bytů pro mladé rodiny s dětmi. V bytových domech určených k pronájmu se stavějí především maličké jednopokojové byty, po kterých je podle developerů největší poptávka. Takové byty jsou ale vhodné jako dočasný domov hlavně pro profesně vytížené singles nebo zaměstnané páry. Nikoliv pro rodiny, které by v takových bytech chtěly žít dlouhodobě a vychovávat tu děti.

Nájmy jsou navíc tak vysoké, že převyšují hypoteční splátky.

Jak se vyvíjí nájemné ve velkých městech? Jak funguje byznys novodobých činžáků? A jak se na specifickém nájemním trhu pohybují hráči, jako je Residomo? Sledujte pořad Špičky byznysu v Televizi Seznam.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na TV Seznam, a to ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované