Hlavní obsah

V Praze vznikne „nová vstupní brána“. Bude stát desítky milionů

Prostory u Masarykova nádraží promění nové budovy podle architekty Zahy Hadid, ale také nové náměstí.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Praha dostane nové náměstí – u Masaryčky ho podle návrhu architektonického studia Perspektiv spolu s městem vystaví skupina Penta. Odhadované náklady jdou do desítek miliónů.

Článek

Prostory u pražského Masarykova nádraží se brzy výrazně změní. Už za dva roky by tu místo obrovského kráteru měly stát dvě budovy podle návrhu architekty Zahy Hadid. Teď už je jasné i to, jak bude vypadat okolí.

Na křižovatce ulic Havlíčkova, V Celnici a Na Florenci, kde jsou dnes jen zastřešené vstupy do metra, parkoviště a prodejní stánky, vyroste náměstí s vodními fontánami, zónou pro odpočinek a vzrostlými stromy.

„Věříme, že se tu změní prakticky všechno. Nový návrh počítá s tím, že se tento neutěšený kus města stane pobytovým místem, které nejenom umožní vstup na nádraží, do budoucích budov Zahy Hadid a metra, ale bude to i příjemné místo. To je naše ambice,“ říká Petr Palička, šéf realitní divize Penty.

Architektonicko-urbanistickou soutěž vyhlásila Penta Real Estate společně s magistrátem a městskou částí Praha 1. Dvoukolové soutěže se zúčastnilo sedm soutěžících a nezávislá devítičlenná porota rozhodla pro architektonický návrh studia Perspektiv.

„Našli jsme absolutní konsensus. Shodli jsme se nejenom na postupujících, ale i na vítězi. Ten přesvědčil tím, jak měl náměstí vymyšlené nejenom se zelení, ale i bez ní,“ říká Petr Zeman, předseda výboru pro územní plán a památkovou péči hlavního města Prahy s tím, že pro nové náměstí bude určující pohyb lidí.

„Je to výrazný přestupní uzel. Až bude dokončena dráha na letiště, tak se jeho důležitost ještě zvýší. Definice toho prostoru je tedy dána jeho provozem. Co bude dobré, je to, že se nám otevře pohled na celé náměstí. Měla by to být vstupní brána do Prahy, takový přivítací prostor,“ říká Zeman.

Náklady v milionech, hotovo za dva roky

Stavební práce na proměně veřejných prostranství v okolí Masarykova nádraží začnou s největší pravděpodobností na začátku příštího roku, s jejich dokončením se počítá do roku 2023.

„Přesný termín zatím není, soutěž skončila před několika dny, ten projekt se bude dál rozpracovávat. Budování náměstí bude navazovat na postupující rekonstrukci Masarykova nádraží, stavbu budov Zahy Hadid a také na rekonstrukci ulice Na Florenci, o které se teď jedná z městem,“ říká Petr Palička s tím, že finální náklady se budou také teprve definovat.

„Když jsme domlouvali tuto soutěž a celou přeměnu oblasti s městem, udělali jsme řadu dohod. Jejich součástí například je, že městu dáme pozemek v hodnotě 40 milionů korun pro rozšíření ulice na Florenci. Zavázali jsme se také k tomu, že budeme po dobu deseti let pečovat o veškerou zeleň, připravíme projekt a soutěž na toto náměstí i další soutěž v zadní části nádraží. Také uhradíme část nákladů na samotnou výstavbu náměstí, a to přibližně ve výši 50 milionů korun. Celkem je toho za necelých 130 milionů korun,“ říká Palička s tím, že si myslí, že by ta částka měla podstatným způsobem pokrýt velkou část nákladů na proměnu nového náměstí.

Část za magistrálou ve hře

Penta už také ve spolupráci s městem vyhlásila architektonicko-urbanistickou soutěž na takzvanou zadní část Masaryčky – tedy prostor na druhé straně pražské magistrály. Vítězná studie bude známá v listopadu.

Podle zástupců organizace Arnika se však v soutěži neodráží potřeby obyvatel. Důvodem je podle organizace to, že na přípravách soutěže neparticipovala veřejnost.

Reklama

Doporučované