Hlavní obsah

V Praze začíná festival queer filmů Mezipatra, po týdnu se přesune do Brna

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Celovečerní i krátké filmy a dokumenty nabídne soutěžní festival Mezipatra, který začíná dnes v Praze.

Článek

Přehlídka snímků o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+) potrvá v hlavním městě do 11. listopadu. Odtud se pak přesune do Brna, kde skončí 20. listopadu. Mottem 22. ročníku je „Oslava života“. Do kin se festival vrací po dvou letech, loni se konal on-line.

„Letošní Mezipatra pro nás představují návrat na velké plátno. Společně s naším diváctvem chceme oslavit film, queer příběhy a hlavně možnost být spolu,“ uvedl ředitel festivalu Pavel Bicek.

Na festivalu se často objevují snímky, které mají v Česku svou premiéru. Organizátoři vybírají díla, která získala ocenění na prestižních přehlídkách. Jedním z nich je letošní vítěz ocenění pro queer filmy z Cannes Bod zlomu. V programu je také pět dokumentárních filmů. Na publikum čeká snímek Zákon lásky režisérky Barbory Chalupové, který zachycuje snahy o uzákonění manželství pro všechny v Česku. Pouze z dokumentů pořadatelé složili letošní retrospektivní sekci s názvem Milníky queer historie. Diváci budou moci na festivalu zhlédnout také práce studentů FAMU a UMPRUM v bloku krátkých filmů. Projekce doplní debaty s tvůrci i další akce.

Program je na webu www.mezipatra.cz. Vstupenka stojí 130 korun, je možné ji koupit on-line i v pokladně kin. Návštěvníci budou muset prokázat svou bezinfekčnost. Pořadatelé budou před projekcí kontrolovat potvrzení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci. Po splnění podmínek diváci dostanou kontrolní pásku, s ní se dostanou i na doprovodné akce. V kinosálech a dalších vnitřních festivalových prostorách je nutné mít respirátor.

Reklama

Doporučované