Hlavní obsah

V Praze začíná pětidenní festival populárně-vědeckých filmů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze dnes začíná festival populárně - vědeckých filmů Prague Science Film Fest. Pětidenní akce přinese řadu snímků, které diváky zavedou například do světa velryb, sýčků nebo k lidem žijícím v ekvádorských pralesích.

Článek

Na programu jsou také přednášky vědců na téma výzkumu virů i ohrožených horských goril. Projekce se uskuteční v kampusu České zemědělské univerzity (ČZU), kde lidé po registraci snímky zhlédnou zdarma, v Edison Filmhub a v kině Přítomnost. Na organizaci festivalu spolupracují Česká zemědělská univerzita v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci.

Do hlavní soutěže se podle zástupců ČZU dostalo 17 snímků, které se věnují třeba problematice globálního oteplování, lepku či ochraně goril, ale přiblíží také expedici do Patagonie. Z dalších témat dojde na výzkum černých děr či CBD - látky obsažené v konopí a jejím možném využití v medicíně. Bude i film o záchraně mizejících jazyků. Program zahrnuje též výběr snímků z posledních dvou ročníků festivalu Academia Film Olomouc (AFO), který pořádá Univerzita Palackého v Olomouci. Vyhlášení vítězného filmu pražského festivalu bude ve čtvrtek od 19:00 v Kině Přítomnost. Ocenění Grand Prize se pojí s odměnou 10 tisíc dolarů (zhruba 219 tisíc korun).

Z vědců a vědkyň dnes na festivalu vystoupí dánský fyzik Steen Rasmussen, který se věnuje oblastem umělého života a komplexních systémů. V úterý bude přednáška Charlotte Julie Honiatové, odbornice na paleoklimatologii působící na univerzitě v Innsbrucku. Bude hovořit o vědecké expedici v Patagonii, jíž se zúčastnila. O den později výzkumnice Martha Robbinsová lidem přiblíží některé aspekty života goril, které studuje přes 25 let. Pořadatelé upozornili také na odborníka na genomiku a bioinformatiku Jeana Michela Claveriea. Vědec ve čtvrtek pohovoří o pátrání po starodávných virech, které se zachovaly ve zmrzlých půdách.

Reklama

Související témata:
Prague Science Film Fest 201

Doporučované