Hlavní obsah

V Příbrami připomenou hornické Vánoce. A to, kdo tam přinesl stromeček

Historik Josef Velfl o hornických Vánocích.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Betlémy, důlní vláček a stromeček v podzemí. Hornické muzeum v Příbrami láká hlavně rodiny s dětmi.

Článek

Jak vypadaly Vánoce v hornických rodinách, se v těchto dnech snaží přiblížit veřejnosti Hornické muzeum v Příbrami.

V Březových Horách vyzdobili jeho pracovníci typický domek, v areálu dolu Anna zvou na program Štědrovečení šichta v Prokopské štole. Hornické betlémy pak vystavuje Zámeček - Ernestinum v Příbrami.

„V 19. století prožívala Příbram největší hornický boom a v našich dolech se vytěžilo 90 procent zásob stříbra a olova v Rakousku-Uhersku,” popsal v rozhovoru pro Seznam Zprávy Josef Velfl, ředitel Hornického muzea v Příbrami.

Přesto byla tehdy vánoční výzdoba hornických domků velmi skromná. Obvykle nechyběly figurky patronů svatého Prokopa a svaté Barbory. Programy v muzeu představí i to, jak se v domácnostech připravovaly tradiční vánoční pokrmy, například perníky ve speciálních formách s havířskými motivy.

První zmínka o tom, že některá domácnost v Příbrami byla ozdobena stromečkem, pochází z roku 1823. Tehdy se v příbramském hostinci U Černého orla ubytoval mladý báňský inženýr z Tyrol, který si na stůl postavil vánoční jedličku, ozdobenou jablky a papírovými ozdobami.

„V historických pramenech se dočteme, že následujícího roku už byly stromečky i v dalších příbramských rodinách,” doplnil historik a ředitel Hornického muzea v Příbrami Josef Velfl. S volnem během vánočních svátků ale havíři počítat nemohli, fárat museli každý den, a to kvůli čerpání důlních vod.

Celý rozhovor s ředitelem Hornického muzea v Příbrami Josefem Velflem si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované