Hlavní obsah

Rekordní chladno na začátku července. Polovina stanic hlásí rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Nejnižší teplota u země byla naměřena v Luční boudě v Krkonoších.

Reklama

Začaly sice letní prázdniny, počasí na horách tomu ale zatím nenasvědčuje. Noc na dnešek byla neobvykle chladná –v řadě stanic po celé republice padly rekordy.

Článek

S příchodem července hlásí několik míst v Česku rekordně chladné počasí. Teploty se v noci na dnešek pohybovaly kolem pěti stupňů Celsia a na horách místy mrzlo. Na více než polovině stanic dokonce padly dosavadní rekordy pro 2. červenec. Uvedl to na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Průměrná teplota v Česku v noci klesla na 4,8 stupně, a to bez výrazných rozdílů mezi jednotlivými regiony. „K situaci přispěla projasněná obloha, bezvětří a také studený vzduchu, který se k nám o víkendu dostal od severu,“ uvedl meteorolog Jan Doležal.

Teplotní rekord zaznamenalo 56 procent stanic

Nejníže v noci klesla teplota měřená ve dvou metrech nad zemí na stanici Jelení v Krušných horách, kde se rtuť v teploměru dostala až na mínus 5,7 stupně. Nejnižší teplotu u země meteorologové naměřili na Luční boudě v Krkonoších, kde bylo mínus 8,1 stupně.

Teplotní rekord pro dnešní noc zaznamenalo 56 procent stanic s alespoň třicetiletou historií záznamů. Na sedmi z nich byla změřena nejnižší teplota nejenom pro dnešní den, ale i pro celý červenec.

V Přerově v noci na dnešek dokonce padl rekord pro druhý červencový den, který pocházel až z roku 1892. Měl hodnotu 5,5 a nově je o tři desetiny stupně nižší.

Za ranní mrazy může suchý a studený vzduch

Podle pozorovatele ČHMÚ Rudolfa Kovaříka se v létě občas stává, že teplota nad ránem krátce klesne pod nulu. „Ale v noci na neděli byla teplota pod nulou od 21:40 do 6:10. To připomíná spíš zimní mráz. A dva dny za sebou je to opravdu zcela výjimečná situace. Nestalo se to 50 let,“ dodal. Navíc je pravděpodobné, že teploty pod nulu znovu klesnou i v noci na úterý.

Příčinou nízkých teplot je podle Kovaříka suchý a studený vzduch. Zatímco běžně se vlhkost v noci v tomto období pohybuje mezi 90 a 95 procenty, v noci na pondělí klesla na 76 procent. „V lokalitách, které mráz zasáhl, je úroda brambor pravděpodobné úplně odepsaná,“ uzavřel Kovařík.

Nejtepleji bude druhý týden v červenci

V průběhu července ale meteorologové předpovídají návrat léta. V první polovině prázdnin bude nejtepleji v druhém červencovém týdnu – maximální teploty dosáhnou kolem 27 stupňů Celsia. Relativně nejchladnější by měl být poslední týden, kdy by mělo i nejvíce pršet. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes ČHMÚ zveřejnil na svém webu.

„Celé období od 2. do 29. července 2018 bude teplotně průměrné. První a třetí týden bude teplotně průměrný. Minimální noční teploty vzduchu se budou pohybovat kolem 11 stupňů Celsia a maximální denní teploty kolem 26 stupňů,“ uvedli meteorologové. V druhém týdnu vystoupají minimální teploty na zhruba 13 stupňů a maximální se budou pohybovat kolem 27 stupňů.

Na konci měsíce přibude srážek

I srážkově bude podle meteorologů celé období průměrné, nadprůměrné hodnoty očekávají lokálně v případě bouřek. „Nejvíce srážek by mělo spadnout v posledním týdnu období s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 25 mm. Pravděpodobně nejméně srážek spadne v prvním a třetím týdnu období, kolem 10 mm,“ uvedl ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 81 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejméně srážek v roce 2013, kdy meteorologové naměřili 15 milimetrů. Nejvíce napršelo v roce 1997 s úhrnem 203 milimetrů. Tehdy postihly třetinu ČR rozsáhlé záplavy, nejvíce Moravu a východní Čechy.

Reklama

Doporučované