Hlavní obsah

V Rusku staví chrám pro všechna náboženství, místnímu architektovi to poradil Ježíš Kristus

Stavba v sobě nese náboženské prvky uspokojující křesťany, židy i buddhisty.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Náboženská stavba, která uspokojí všechny. Chrám pro všechna náboženství se již více než 25 let staví v Rusku. Místnímu architektovi Ildaru Khanovi to v roce 1992 prý poradil Ježíš Kristus.

Článek

Kostel, mešita i synagoga, to je chrám pro všechna náboženství. Staví ho ve městě Kazaň. To se nachází v jedné z republik Ruské federace, Tatarstánu, asi 800 kilometrů jihozápadně od Moskvy.

Konstrukce chrámu začala v roce 1992. Tehdy místního architekta, filantropa a léčitele Ildara Khanova údajně navštívil Ježíš Kristus. Ten Ildarovi řekl, aby druhý den ráno vstal a začal kopat základy chrámu.

Zakladatel uposlechl. Zemřel v roce 2013, kdy stavbu převzal jeho bratr Ilgiz. Chrám do dnešního dne není hotový. Ildar rovněž působil jako léčitel závislých na alkoholu a drogově závislých. Ti mu následně se stavbou pomáhali.

Pět let po Khanově smrti jsou hotové některé části stavby například Hala Ježíše Krista, Katolická hala a Egyptská hala. V budově se rovněž nachází galerie a divadlo.

Chrám pro všechna náboženství se oficiálně nazývá Mezinárodní centrum pro Kulturní jednotu. Slouží především jako kulturní centrum a domov Khanovy rodiny, nikoliv jako chrám.

Manažer objektu říká, že „jde o umělecký objekt a zároveň normální dům. Přijdete jako návštěvník a vejdete do Khanova domova. Podívat se, co zde vybudovali.”

Reklama

Doporučované