Hlavní obsah

V socialistické Venezuele se platí dolary. Prezident Maduro souhlasí

Foto: venezuelanalysis.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Venezuelané spíš než zákonnou měnou vlastního státu platí americkými dolary. Nakupují s nimi třeba i potraviny v malých obchodech. Hodnota dolarů v oběhu je zhruba třikrát větší než u venezuelských bolívarů.

Článek

Dlouhodobá politická a hospodářská krize ve Venezuele vyústila v hyperinflaci. Hodnota jediného amerického dolaru dosáhla na 40 tisíc bolívarů, píše agentura Bloomberg.

Venezuelané už kvůli nefunkční veřejné dopravě, nedostatku elektřiny a vody nemají sílu ani možnost chodit protestovat proti režimu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Právě jeho diktatura a vztahy s Kubou, které USA trestají sankcemi, zhoršující se situaci v zemi stále přiživují. Kromě hospodářské síly docházejí v zemi třeba také léky nebo potraviny.

Inflace nad sto tisíc procent

Jídlo, které v maloobchodech ještě je, místní platí ve více než polovině případů americkými dolary. Mezi obyvateli i prodejci jich momentálně koluje asi 2,7 miliardy. Údaje o tom poskytla venezuelská poradenská firma Ecoanalitica, podle níž hodnota zelených bankovek v zemi trojnásobně přesáhla objem bolívarů.

Hyperinflace, která je ve Venezuele nejvyšší na světě, dosáhla za loňský rok podle tamní centrální banky výše 130 060 procent. Bloomberg píše, že stále se zhoršující stav venezuelské ekonomiky vyústil v to, že bolívar je „pouze chloupek nad tím, aby byl úplně bezcenný“.

Dolar podporuje i diktátor

Navzdory postupující krizi Nicoláse Madura nadále podporuje rozhodující činitel v latinskoamerické zemi – armáda. Prezident proto může stále pokračovat ve vládě navazující na politiku „socialismu 21. století“ předchozí hlavy státu Huga Cháveze.

Donedávna ještě ve Venezuele platilo, že převádět národní měnu do americké je nelegální. Nyní však od tohoto nařízení ustoupil sám Maduro.

„Proces, který média nazývají ‚dolarizace‘, může pomoci našemu státu, aby se postavil na nohy, v rozšíření pracovních sil po celé zemi, a tak samozřejmě i ekonomice,“ uvedl prezident minulý měsíc v televizním rozhovoru.

Dolar ale není jedinou měnou, o kterou se Venezuela snaží své chátrající hospodářství opřít. Státní ropná společnost Petróleos de Venezuela (PDVSA) se drží politiky orientované spíše na komunistické země, a tak i své obchodní vztahy a transakce provádí převážně v čínských jüanech.

Čím obejít sankce? Bitcoiny

Centrální banka se navíc podle Bloombergu nedávno zajímala o možnosti více využívat kryptoměny jako bitcoin nebo ether. Tím by mohla zahraničním dodavatelům PDVSA platit digitálně. Pomocí interních testů teď zkoumá, zda by tím Venezuela mohla obejít restrikce ze strany Spojených států.

USA začátkem týdne uvalily sankce na šest ropných tankerů, kterými Venezuela dopravuje surovinu na Kubu výměnou za bezpečnostní a zpravodajskou pomoc socialistického státu. Kuba je jedním z posledních zdrojů podpory Madurova režimu.

Spojené státy patří mezi 50 zemí světa včetně Česka, které uznávají jako hlavu Venezuely opozičního vůdce Juana Guaidóa. Šéf Národního shromáždění vzešel z prosincových voleb v roce 2015. Maduro se ale letos v lednu s odvoláním na ústavu prohlásil prozatímním prezidentem poté, co opozice neuznala legitimitu voleb, ve kterých byl loni znovu zvolen.

Reklama

Doporučované