Hlavní obsah

V Tatrách během svátků zemřeli tři mladí Češi. Horská služba varuje před zledovatělým terénem

V Tatrách zahynuli tři Češi.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Tři čeští turisté utrpěli v uplynulých dvou dnech ve Vysokých Tatrách smrtelná zranění, jeden další je v kritickém stavu.

Článek

Slovenská Horská záchranná služba nejprve na svém webu v pondělí informovala o smrti dvou českých turistek a zranění jednoho turisty. Pětadvacetiletá žena se smekla na zledovatělém povrchu a spadla několik set metrů do Malé Studené doliny. Zraněním podlehla.

Ve stejný den zradil led i český pár na turistickém chodníku vedoucím na Slavkovský štít. Třiadvacetiletá žena po pádu zemřela. Čtyřiadvacetiletý muž, který byl na túře s ní, byl s vážnými zraněními a v kritickém stavu převezen do nemocnice.

Na Štepána potom horská služba uvedla, že v nedaleké Velké Studené dolině našli kolemjdoucí turisté tělo třiatřicetiletého Čecha. Přivolaní záchranáři už muži pomoci nedokázali.

Podmínky ve Vysokých Tatrách jsou nadále těžké, a proto horská služba vyzývá návštěvníky, aby si svůj pohyb v horské oblasti rozmysleli. „Na horách jsou nyní velmi nepříznivé podmínky, které představují zvýšené nebezpečí zejména pro pěší turisty, horolezce a skialpinisty. Terén je po oteplení a následném poklesu teplot zledovatělý,” varují horští záchranáři.

Během středy se potom na hřebenech Tater ojediněle očekává silný vítr, který má krátce dosáhnout v nárazech i rychlosti 38 až 44 metrů za sekundu.

Reklama

Doporučované