Hlavní obsah

V Turecku přituhuje. Tři opoziční poslanci přišli o mandát i svobodu

Foto: Profimedia.cz

Turecký autoritářský prezident Recep Tayyip Erdogan.

Reklama

Strana kurdských pracujících (PKK) figuruje na seznamu teroristických organizací v Turecku i v Evropské unii. Pouhá účast na pohřbu dvou jejích členů tureckému poslanci vynesla devítileté vězení.

Článek

Poslanecká imunita obvykle chrání zákonodárce před tím, aby nebyli stíháni za politické výroky či gesta. To ale v Turecku od čtvrtka neplatí - tamní parlament zbavil mandátu tři poslance, kteří se měli dopustit špionáže a měli mít vazby na zakázanou PKK.

Prokurátor v Kurdy obávaném městě Diyarbakir na jihovýchodě země vydal ještě týž den na dva poslance prokurdské Lidově-demokratické strany (HDP) zatykač. Krátce poté byl na cestě z Diyarbakiru do Ankary zatčen už bývalý poslanec Musa Farisoğullar, o hodinu později vyzvedli policisté doma i jeho kolegyni Leylu Güvenovou.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá opoziční poslankyně Leyla Güvenová na archivním snímku z roku 2019.

O další hodinu později se ve vazbě ocitl i Enis Berberoğlu, člen největší turecké opoziční strany, Republikánské lidové strany (CHP). Berberoğlu přitom ve čtvrtek oznámil, že se v pátek ráno dostaví dobrovolně k soudu, připomněl server Ahval.

Byl na pohřbu, poslal kondolenci

Farisoğullar byl tureckým soudem shledán vinným z účasti v teroristické organizaci PKK. Jeho jediným činem, který to údajně dokazuje, byla účast na pohřbu dvou zabitých členů PKK v roce 2018 a kondolence zaslaná rodině dalšího z členů organizace. Na jednom z pohřbů byl pochován Mehmet Yakisir, jenž řídil operace PKK na severu Turecka a je odpovědný za smrt 15letého chlapce, zdůraznil během procesu ministr vnitra Suleyman Soylu.

Šest let a tři měsíce vězení čeká za stejné provinění i někdejší poslankyni Güvenovou, která se pro změnu zúčastnila tiskové konference, na níž její aktéři kritizovali tureckou vojenskou operaci Olivová ratolest v syrském Afrínu. Kromě toho také uctili památku padlých bojovníků PKK.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý poslanec opozičních republikánů Enis Berberoğlu.

Rozsudek zmiňuje i hladovku, kterou držela Güvenová na protest proti podmínkám, v nichž je vězněn v Kurdistánu velice populární vůdce PKK Abdullah Öcalan. Turecko ho drží už osm let v izolaci bez kontaktu s rodinou nebo právníky.

Provincie Hakkari, za kterou politička v parlamentu zasedala, zakázala na následující dva týdny veškeré demonstrace, hladovky, stavení stanů či stánků na podporu uvězněné.

Zbraně pro syrské povstalce

Nejtvrdšímu trestu původně čelil poslední z trojice, politik opozičních republikánů Berberoğlu. Ten byl odsouzen v roce 2017 k 25 letům vězení za to, že se podílel na odhalení snímků zachycujících agenty tureckých tajných služeb posílající zbraně syrským povstalcům. Které ze syrských povstaleckých skupin měly zbraně dostat, se veřejnost nedozvěděla. O pašování zbraní tehdy informoval mimo jiné i později zakázaný deník Zaman.

Později byl Berberoğluův trest snížen na pět let a politik byl po svém opětovném zvolení v roce 2018 propuštěn s tím, že mu soud přerušuje trest po dobu trvání poslaneckého mandátu. Ten měl vypršet až v roce 2023, režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ale zjevně dokázal uvěznění svého odpůrce urychlit.

„Rozhodnutí mě nepřekvapilo, protože od doby mého propuštění se stav demokracie v Turecku nijak nezlepšil,“ řekl dnes už bývalý poslanec novinářům. Kromě své vlastní strany, jíž slíbil věrnost, se ho podle listu Hürriyet zastala i další opoziční vůdkyně Meral Akşenerová, podle níž politikova novinářská práce není žádným zločinem.

Opoziční poslanci sice ve čtvrtek na protest bouchali do poslaneckých lavic a skandovali hesla o vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) jako o nepříteli demokracie, vládní většina si ale prosadila své.

CHP argumentovala mimo jiné i tím, že Berberoğluův případ ještě stále zkoumá Nejvyšší soud, a že je proto rozhodnutí parlamentu o zbavení mandátu předčasné. Poslanec AKP Emin Akbasoglu ale prohlásil, že čtvrteční krok je v souladu s ústavou země. „Pozice HDP a CHP, které otevřeně oslavují zločince, je nepřijatelná,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované