Hlavní obsah

V Turnově začne vznikat městský sad, bude na Hruštici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Turnově budou v sobotu sázet 48 ovocných stromů, jabloně a hrušně. Jde o první krok ke vzniku městského sadu v lokalitě na Hruštici, v místě nové zástavby rodinných domů. Časem by v sadu měly být řádově stovky stromů.

Článek

ČTK to dnes řekla místostarostka města Jana Svobodová (býv. ANO).

„Máme schválenou studii a chtěli bychom stromy postupně na Hruštici vysazovat, aby bylo zřejmé, které části jsou pro zástavbu kopce a které jsou určené pro rekreaci,“ uvedla Svobodová. Na výsadbu prvních stromů budoucího sadu získalo město dotaci přes 190 000 korun ze Státního fondu životního prostředí.

Na Hruštici v okolí kostela sv. Matěje je podle místostarostky nejstarší zástavba v Turnově. Kopec byl ale neosídlený, domy se tam začaly stavět až v posledních 15 letech. Řádově tam už jsou desítky domů. Jsou částečně na pozemcích, které město v minulých letech postupně prodávalo. „Město už nemá další pozemky pro výstavbu, je to v rukou soukromých vlastníků,“ uvedla místostarostka.

Podle ní jde o atraktivní místo pro bydlení s výhledem na Trosky, Valdštejn i Kozákov nebo Ještěd. „Je tam ale i dost větrno, pěkné místo na pouštění draků,“ poznamenala Svobodová. Na základě studie chce město na Hruštici mít v budoucnu nejen sad, ale i třeba klidovou zónu pro relaxaci, hřiště či in-line dráhu pro kolečkové brusle.

Reklama

Doporučované