Hlavní obsah

V ulicích Prahy budou na Silvestra stovky policistů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Poslední den letošního roku budou na pořádek a dodržování vládních protiepidemických opatření v Praze dohlížet stovky policistů. Budou také kontrolovat nová pravidla upravující používání pyrotechniky na území hlavního města.

Článek

Na Silvestra bude v ulicích metropole i dvojnásobný počet strážníků oproti minulým letům.

V Česku bude i poslední den v roce platit zákaz vycházení po 21:00 a pití alkoholu na veřejnosti. Musí být zavřeny restaurace, provozovny služeb a obchody s výjimkou prodeje základních potřeb. „V případě zjištění porušení nařízení policisté občany a návštěvníky Prahy upozorní na porušení nařízení a nutnost jejich dodržování,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

„Taktéž upozorňujeme občany, že v letošním roce došlo k úpravě používání pyrotechniky na území hlavního města Prahy,“ dodala mluvčí. Nová vyhláška značně omezuje počet míst, kde budou moci lidé odpalovat petardy. Od 1. prosince platí zákaz používat pyrotechniku mimo jiné v centru města, v okolí domovů pro seniory, v přírodních parcích, v okolí vodních toků a okolí zoologické zahrady v Troji, útulků pro zvířata a veterinárních pohotovostí.

Policisté také doporučují používat pouze schválené výrobky, pozorně si přečíst návod k použití a dodržovat zásady pro bezpečnou manipulaci se zábavní pyrotechnikou.

Na kontrolu nové vyhlášky a mimořádných krizových opatření pak bude kromě policistů dohlížet 300 strážníků. Další členové městské policie budou plnit ostatní úkoly. Hasičů bude na Silvestra a Nový rok sloužit přes 200. Očekávají, že budou vyjíždět k případům, které souvisí s neodborným odpalováním pyrotechniky při novoročních oslavách, méně než loni.

Reklama

Doporučované