Hlavní obsah

V USA popravili černošského vězně. Vraždil před 21 lety

Foto: Profimedia.cz

Proti obnovení trestu smrti se ve Spojených státech protestovalo.

Reklama

Odsouzenec, který zavraždil pobožný bělošský pár, byl popraven smrtící injekcí ve federální věznici Terre Haute ve státu Indiana jako první černošský vězeň od doby, kdy vláda prezidenta Donalda Trumpa obnovila federální popravy.

Článek

Čtyřicetiletý Christopher Vialva byl prohlášen za mrtvého krátce před sedmou večer místního času, kdy ve střední Evropě byla skoro hodina po půlnoci. V posledním slově prosil boha, aby utěšil příbuzné manželů, které zavraždil. Bylo mu 19 let, když v roce 1999 zastřelil Todda a Stacii Bagleyovy z Iowy a spálil je v kufru jejich auta.

Poprava se odehrála uprostřed demonstrací, zklamání, násilí a smutku v Louisville v Kentucky, kde velká porota neobvinila všechny policisty ze zákroku, při kterém zastřelili Afroameričanku Breonnu Taylorovou. Jeden z nich se má zodpovídat ze střelby zasahující do sousedních bytů, připomněla AP a dodala, že problémy okolo rasové podjatosti v justičním systému jsou v centru pozornosti od květnové smrti černocha George Floyda, kterému bílý policista v Minneapolisu minuty klečel na krku.

Podle zprávy washingtonského Informačního střediska pro trest smrti jsou Afroameričané nadměrně zastoupeni mezi odsouzenci na smrt. Černoši, kteří zabijí bělochy, jsou mnohem častěji odsouzeni k smrti než běloši, kteří zabijí černochy, uvádí zpráva. Z 56 odsouzenců na smrt ve federální věznici je 26 - téměř polovina - černochů. Dalších 22 jsou běloši (asi 40 procent), sedm je Hispánců (přibližně 12 procent) a jeden je Asiat. Černoši tvoří jen 13 procent populace USA.

Dnešní poprava byla sedmou od obnovení federálních poprav v půli července a druhou tento týden. Z prvních šesti popravených bylo pět bělochů - podle kritiků šlo o politický kalkul, aby nevypukl rozruch - a šestý byl indián z kmene Navajo. Odpůrci trestu smrti vytýkají prezidentu Donaldu Trumpovi, že federální popravy po 17 letech obnovil, aby mohl v prezidentské kampani tvrdit, že prosazuje zákon a pořádek.

„Věřím, že když někdo úmyslně připraví druhé o život, má snášet důsledky. Na spravedlnost jsme museli čekat 21 let. Nemůžeme se potkávat s našimi dětmi při návštěvách nebo o prázdninách. Toto privilegium nám bylo odepřeno,“ uvedla Bagleyova matka s tím, že pachatelova matka mohla svého syna navštěvovat 21 let.

Vialva zločinu litoval a tvrdil, že se změnil. „Každý den bych si přál, abych zlo napravil,“ řekl ve videu zveřejněném obhajobou. Žena také připomněla, že jej odsoudila dvanáctičlenná porota, v níž byl jen jediný černoch, a to i pod vlivem prokurátorova tvrzení, že Vialva vraždil, aby si upevnil postavení vůdce černošského gangu.

Bagleyovi byli podle soudního spisu na cestě domů z nedělní bohoslužby během návštěvy Texasu, když je Vialva a jeho nezletilí komplici v obchodu přemluvili, aby je svezli. Bagleyovi souhlasili, ale když se auto rozjelo, Vialva vytáhl zbraň a prohlásil, že se plány změnily. Po okradení páru o peníze, šperky a bankovní karty je zamkli do kufru vlastního auta, ze kterého prosili o život, zatímco mladíci se snažili z bankomatu vybrat peníze na ukradené karty. Nakonec zastavili u krajnice a polili auto hořlavinou, zatímco manželé zpívali náboženskou píseň. Vialva otevřel kufr a střelil Bagleyovy do hlavy. Stacie upadla do bezvědomí, nicméně ještě žila, když auto vzplálo. Pitva ukázala, že se udusila kouřem.

Reklama

Doporučované