Hlavní obsah

Harrymu přeji štěstí, bude ho potřebovat, reaguje Trump směrem k Meghan

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan se objevili ve speciálu Time 100.

Reklama

Jde o nejdůležitější volby v našich životech. Těmito slovy pobídla Meghan Američany k účasti v blížících se prezidentských volbách. Jednoho z kandidátů však nepotěšila. „Nejsem její fanoušek,“ oplatil jí Trump.

Článek

S blížícími se prezidentskými volbami ve Spojených státech se roztrhl pytel s výzvami k volbě jednoho či druhého kandidáta. K nelibosti Donalda Trumpa a části britské společnosti se k předvolebním výzvám přidal také královský pár Harry a Meghan.

Vévodkyně ze Sussexu spolu se svým chotěm natočila video vyzývající její fanoušky, aby dorazili k listopadovým volbám. Krátké video se pak objevilo ve vůbec prvním televizním speciálu Time 100. Zdůraznila v něm, že jde o nejdůležitější volby v životě Američanů.

„Máme šest týdnů do voleb a dnes je den registrace voličů. Každé čtyři roky se říká totéž, že jde o nejdůležitější volby našeho života. Ale v tomto případě tomu tak skutečně je,“ říká bývalá herečka Meghan ve videu. „Hlasováním se naše hodnoty stávají praxí a naše hlasy jsou slyšet.“

Vedle ní na lavičce sedící Harry, který není občanem USA, vyzval diváky, aby „odmítli projevy nenávisti, dezinformace a negativitu šířící se online“. „V těchto volbách nebudu moci hlasovat zde v USA, ale mnozí z vás možná nevědí, že jsem ve Spojeném království nemohl hlasovat celý život. To, co konzumujeme, čemu jsme vystaveni a s čím spolupracujeme online, má skutečný dopad na nás všechny,“ řekl. „Je čas nejen přemýšlet, ale také jednat.“

Harry ani Meghan sice explicitně neupřednostnili jednoho kandidáta před druhým, jeden z nich ale pochopil, na jakou stranu své poselství směřovali. Prohlášení páru ze Sussexu zjevně nepotěšilo Donalda Trumpa, který se tradičně nebál být o něco konkrétnější a osobnější. „Nejsem jejím fanouškem,“ řekl o Meghan na středeční tiskové konferenci v Bílém domě. „Řekl bych jen toto: Harrymu přeji hodně štěstí. Bude ho potřebovat.“

Trump, který bojuje za znovuzvolení, je často kritizován za používání pobuřující rétoriky. V srpnu Facebook poprvé odstranil jeden z jeho příspěvků kvůli porušení politiky proti šíření dezinformací o koronaviru. Twitter v květnu začal podrobovat Trumpovy tweety kontrole faktů.

Meghan a Harry před několika měsíci způsobili pozdvižení oznámením o distancování se od královských povinností a svými plány na přestěhování se do Kanady. V březnu se však přestěhovali do Los Angeles, čímž Donalda Trumpa popudili. V období, kdy plně neřešil pandemii, prezident tweetoval, že americká vláda nebude platit žádné z nákladů na bezpečnost tohoto páru na území Spojených států. Jejich mluvčí následující den potvrdil, že si pár platí soukromou bezpečnostní službu, která dle Daily Mail stojí prince Charlese 4 miliony liber ročně. Na oplátku Meghan a Harry údajně začali vracet finance použité na renovaci jejich domu v anglickém Frogmore Cottage.

„Jsem skvělý přítel a obdivovatel královny a Velké Británie. Bylo mi řečeno, že Harry a Meghan, kteří opustili království, budou trvale pobývat v Kanadě. Nyní odjeli z Kanady do USA, avšak američtí daňoví poplatníci skutečně platit za jejich ochranu nebudou. To oni musí platit!“ napsal Trump v březnu.

Video s Harrym a Meghan ale nepotěšilo ani samotné Brity - členové královské rodiny ve Velké Británii tradičně zůstávají politicky neutrální, což se vylučuje s hlasováním ve volbách. V úterý britským tiskem proběhly zprávy, že by měl pár ztratit své královské tituly, protože se od členů královské rodiny očekává, že nebudou diskutovat o politice. Toto pravidlo však pro pár nemusí být směrodatné, vzhledem k tomu, že v lednu od svých královských povinností odstoupil.

Není to poprvé, co vévodkyně povzbuzovala lidi k volbám, posledně tomu tak bylo po boku s feministickou aktivistkou Glorií Steinemovou, zastánkyní demokratů. Je to však poprvé, co se v obdobné situaci objevil princ Harry. Doposud poradci rozlišovali mezi tím, co dělá Meghan - občanka USA - a tím, co dělá Harry. Jeden ze zdrojů Buckinghamského paláce pro The Times řekl, že tímto pár zašel příliš daleko. Jiný nejmenovaný královský poradce souhlasil a dodal, že video u královského dvora způsobuje starosti. „Politická aréna je velmi citlivá pro všechny členy královské rodiny. Nemůžete mít apolitickou instituci, což je dědičná monarchie, a v rámci ní mít členy královské rodiny, kteří dělají politické komentáře,“ řekl královský poradce.

Harry i Meghan se tak účastní politického dění mnohem více, než je pro členy královské rodiny běžné. „Vévoda není pracujícím členem královské rodiny a veškeré jeho komentáře jsou čistě osobní,“ uvedl Buckinghamský palác v reakci na video. Mluvčí páru pro list The New York Times řekl, že princ Harry „nemluvil o kandidátovi ani o straně, hovořil o způsobu, jakým se diskutuje, zejména v online prostředí“. „Byla to výzva ke slušnosti a respektu, aby byli lidé informováni a aby zvážili, jak přistupují k informacím.“

Meghan Markleová si kritiku vysloužila už v srpnu, když se účastnila virtuální registrační akce pro nestrannou organizaci Michelle Obamové When We All Vote. Někteří lidé, včetně novináře Pierse Morgana, požadovali, aby o svůj titul kvůli porušení královského protokolu přišla. Na virtuálním summitu minulý měsíc konaném k nové publikaci 19. zaměřené na ženy Markleová otevřeně hovořila o protestech po smrti George Floyda, rasismu a důležitosti hlasování ve volbách.

Reklama

Doporučované