Hlavní obsah

V Ústeckém kraji se masopust konat nebude, tradici měl desítky let

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru se letos nebudou konat tradiční oslavy masopustu v Ústeckém kraji. Pořadatelé chtějí slavnostního období mezi Vánocemi a postní dobou zpřístupnit alespoň on-line. Řekli to ČTK.

Článek

Letos masopust připadá na 13. února.

V Úštěku na Litoměřicku by se letos konal desátý ročník, řekl ČTK pořadatel Libor Uhlík. „Čekáme, jestli náhodou nouzový stav nebude ukončen, jestli ho neprodlouží. Máme připravenou variantu, že bychom udělali takový komorní masopust,“ uvedl Uhlík. Vizí pořadatele je, že by se v Úštěku otevřely v historických budovách obchody, kde by řemeslníci ukazovali své profese a prodávali výrobky. Šlo by například o kováře či svíčkaře. Uhlík nevyloučil, že by se masopust dal zpřístupnit i on-line, zatím je to ale v jednání.

Dopady koronavirové pandemie pocítili právě i řemeslníci či výtvarníci, kteří se na událostech, jako jsou oslavy masopustu, významně podílejí. Podle Uhlíka si někteří z nich našli práci třeba ve firmě Amazon, další zakládají weby, kde své výrobky prodávají.

Již 23. ročník masopustu se měl letos konat v Zubrnicích na Ústecku. Muzeum v přírodě Zubrnice, které ho pořádá, chce tradici zachovat ve virtuálním prostoru. ČTK to za muzeum řekla Lenka Pfeiferová.

„Abychom zachovali tradici, pro sestavení masopustního průvodu jsme jako vždy oslovili občany Zubrnic a Týniště, tentokrát se speciální výzvou. Stačilo totiž, aby nám obyvatelé zaslali fotografii sebe v maskách či připraveného občerstvení, které by nabídli průvodu,“ uvedla Pfeiferová. Z fotografií chce muzeum vytvořit průvod s rozestupy ve venkovní expozici. „Kolik se nás v průvodu nakonec sešlo, poznají obyvatelé při procházce kolem areálu muzea na vlastní oči a návštěvníci webových stránek a Facebooku 6. února, kde zveřejníme výsledek on-line,“ dodala Pfeiferová.

Muzeum loni přivítalo 7500 návštěvníků, v roce 2019 to bylo zhruba 20.000 lidí.

Reklama

Doporučované