Hlavní obsah

Komentář: Václav Klaus mladší chce být střelec, ale chová se jako srab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

Poslanec Václav Klaus (vlevo) a jeho hnutí ještě mají šanci dosáhnout na svou vysněnou pozici juniorního koaličního partnera hnutí ANO.

Reklama

Můžete se rozhodnout, že budete v politice za nejtvrdšího střelce na hřišti. Pak se vám ovšem nemůže stát nic horšího, než že se záhy ukáže, že jste ve skutečnosti obyčejný zbabělec.

Článek

Václav Klaus mladší nám během roční existence svého nového projektu Trikolóra, tohoto ambiciózního soupeře SPD v kategorii „bažina“, nic moc jiného než zbabělost neukázal. A vlastně ani předtím.

Je to skoro až smutné sledovat, jak se Klaus, který se na rozdíl od hochštaplera Okamury vždy tvářil, že existují hodnoty, kterým skutečně věří, stává karikaturou. Takovou, u níž dopředu tušíte, jak bude vypadat každý její příští politický krok.

Začíná to obvykle velkolepým výstřelem: Cha, teď dávejte všichni pozor, jak vám tu naložím! Nejčastěji se to děje na Facebooku, protože to je místo, kde se osobní statečnost demonstruje vůbec nejlíp.

Jako třeba před dvěma lety, kdy tehdy ještě poslanec ODS Klaus na svůj profil napsal: „Věčně lehce opilý Kalousek je už ve sněmovně jen takovým klaunem.“

OK, fair enough, jak se říká. Když to chcete hrát takhle, proč ne. Problém pro našeho tvrďáka ovšem nastal ve chvíli, kdy jej Reflex v přímé konfrontaci před kamerou vyzval, aby to Kalouskovi řekl do očí.

„Vytrhnout z kontextu kus článku vypadá dryáčnicky,“ změnil se Klaus ve vteřině z třídního rošťáka na ušlápnutého outsidera.

Nakonec to bylo asi žinantní i Kalouskovi, který velkoryse nad celou věcí mávl rukou. „Asi myslel, že jsem opilý životem,“ pravil a najednou už nebylo o čem mluvit. Protože když vás z trapasu musí tahat ten, koho jste chtěli původně smrtelně urazit, zápas jste definitivně prohráli.

V posledních dnech si předseda Trikolóry povyskočil hned dvakrát – a člověk si jen moc přál, aby se to nikdy nestalo. Minulou neděli si Klaus mladší „vystřelil“ z Romů. Samozřejmě to tak nemyslel. Prostě jen v Památný den romského holocaustu zveřejnil vtípek, v němž je za nevzdělavatelného idiota romský školák.

Ovšem kdybyste v tom hledali nějaký záměr, hned na to zapomeňte. To je přece úplná náhoda. Jak sám náš hrdina vysvětlil, bylo to přece připomenutí všem učitelům, že se blíží začátek nového školního roku, což má uprostřed prázdnin na začátku srpna svou neúprosnou logiku.

„Píší tady dobráci, že je to prý rasistický vtip??? Mně to přišlo jako učitelský vtip, kluka jsem bral jako žáka a vůbec mě nenapadlo rasisticky zkoumat, jestli má náběh na tmavší knírek nebo co. Kdyby to říkala zrzavá holka – tak by to byl dobrý vtip a takhle ne nebo co? Fakt to nebudu mazat, kde to žijeme??“ reagoval vzorově pohoršený poslanec Klaus na ohlas, který se zvedl na sociálních sítích.

Tohle je skoro dokonalé. Chlápek, co si postavil kariéru na svém boji s „politickou korektností“, ať už to pro něj znamená cokoli, najednou požaduje politicky korektní zacházení: „… vůbec mě nenapadlo rasisticky zkoumat, jestli má náběh na tmavší knírek nebo co.“

„Nebo co.“ Tohle je dno, o nějž by si nerozbil hlavu snad ani Okamura, jehož jinak Klaus nazývá „japonským podnikatelem“. Tedy pardon, nikdy by mě nenapadlo, že se kdy budu zastávat zrovna Okamury, ale se stejnou logikou je Klaus „slovenský populista“ – pokud to tedy bereme podle národnosti jednoho z rodičů. A pokud to tedy budeme fakt dělat, pak je tahle země po krk ještě v horších exkrementech, než jsme si kdy mysleli.

A ještě jen tak na okraj: Václav Klaus mladší jako někdejší učitel a ředitel prestižního gymnázia říká, že „kluka bral jako žáka“. Možná by ho mohlo aspoň na vteřinu napadnout, jak by se tenhle „kluk“ asi tak mohl cítit, pokud by náhodou Klausův vtípek někde zahlédl. Takže beze všech rasových konotací a „tmavších knírků“ přejeme všem dětem a vnukům Václava Klause juniora, aby v nejzranitelnějším věku nemuseli řešit, že je nějaký bezcitný cynik vystavuje světu jako terč posměchu.

Svou krasojízdu Klaus zakončil minulý týden, když byl přinucen zaujmout stanovisko k volebnímu plakátu stranické buňky na Vysočině. Je na něm vyobrazen Karel Schwarzenberg s kosovským prezidentem (dříve premiérem) Hashimem Thacim, který čelí obžalobě z válečných zločinů. Popisek na plakátu hlásá: „Vrah a jeho poskok.“ Mimochodem, vzpomněl jsem si úplně náhodou na známou fotografii premiéra Václava Klause se srbským válečným zločincem Slobodanem Miloševičem z roku 1996.

Námět na předvolební plakát ve stylu Trikolóry. Anebo radši ne.

Klaus mladší nakonec na FB vyzval své spolustraníky, aby vedli pozitivní kampaň a neútočili na své soupeře. Skvělé, to je gesto dospělého zodpovědného politika.

Až na to, že to je mladý Klaus, takže si nemohl odpustit pokračování: „Schwarzenbergova role v ‚humanitárním‘ bombardování Srbska a ukradení Kosova je temná, ale…“ Tak ještě jednou, speciálně pro Václava Klause mladšího. S „humanitárním bombardováním“ Srbska na jaře 1999 neměl Schwarzenberg vůbec nic společného, protože tehdy ani nebyl v politice. Naopak se netajil svým kritickým pohledem na akci NATO. Zatímco útok na Jugoslávii tehdy schválila vláda rodinného přítele Klausů Miloše Zemana.

Pokud jde o uznání Kosova Topolánkovou vládou v květnu 2008, ano, Schwarzenberg jako ministr zahraničí materiál na jednání vlády skutečně předložil. Učinil tak ale až ve chvíli, kdy to před námi udělalo 39 zemí. Takže Schwarzenbergův „podíl na ukradení Kosova“ bychom tak úplně přeceňovat neměli.

S Karlem Schwarzenbergem má mladý Klaus nějaký hluboký problém už delší čas. V lednu 2013 v rámci dobrovolnické účasti v prezidentské kampani Miloše Zemana se tehdejší ředitel prestižního gymnázia PORG v oficiálním e-mailu s hlavičkou školy vysmál Schwarzenbergově češtině při zpěvu hymny. Pak to – pochopitelně – vzal zpátky a nabídl omluvu. A vzápětí ve stejném textu obvinil Schwarzenbergova otce z kolaborace s nacisty, což je za prvé nesmysl a za druhé je docela překvapující, když zrovna Václav Klaus mladší sdílí třídně-nenávistnou teorii, že by děti měly odpovídat a pykat za činy svých rodičů.

Trikolóra a její lídr to nemají lehké. Patrně by se dnes raději viděli v trochu jiné pozici, než jim přisuzují průzkumy. To se samozřejmě během následujících 14 měsíců do sněmovních voleb může ještě změnit a Trikolóra nakonec může dosáhnout na svou vysněnou pozici juniorního koaličního partnera hnutí ANO.

Ovšem Okamura by to musel cítit jako velkou nespravedlnost: O co jsme sakra horší? A měl by pravdu.

Reklama

Související témata:

Doporučované