Hlavní obsah

Očkujte děti, budou mít výhody, slibuje Vojtěch

Foto: Shutterstock.com

Očkování dětí proti covidu-19 má už brzy začít. Odborníci i vláda pochyby odráží doposud nasbíranými daty.

Reklama

Očkovat děti nad 12 let proti covidu-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) důležité. Do budoucna by takové děti nemusely být ve škole testovány.

Článek

Jedním z argumentů rodičů, kteří s očkováním svých dětí váhají, je podle nich nedostatečné otestování vakcíny. Výrobci i kontrolní úřady ale pochyby vyvrací.

Ještě před květnovým schválením v Evropě dostala vakcína Comirnaty od americko-německého konsorcia Pfizer/BioNTech zelenou pro děti nad 12 let od úřadů v Kanadě či USA. Jen ve Spojených státech už si látku nechalo aplikovat přes šest milionů mladistvých mezi 12 a 17 lety. Další data mimo klinické studie se i nadále sbírají a analyzují.

Evropské registraci vakcíny pro mladistvé předcházela studie s více než 2 000 účastníky. Výrobci konstatovali 100procentní účinnost látky a nepozorovali žádné výjimečné vedlejší účinky. Kromě toho upozorňují, že děti dostávají látku stejného složení, která je již otestována na milionech dospělých po celém světě a prokázala svou bezpečnost i účinnost. V Evropské unii už se k očkování dětí nad 12 let přiklonily Francie, Itálie, Německo nebo Polsko.

V Česku se možnost registrovat své dítě starší 12 let k očkování proti covidu-19 otevře 1. července. Rodiče je budou muset do centra doprovodit, na místě bude vše probíhat pod dohledem pediatra. Zatím je pro děti registrována pouze vakcína Comirnaty, už během léta by ale mohla razítko evropských úřadů dostat i Moderna – pro vakcínu by tak rodiče s dětmi mohli vyrazit i do ordinací praktiků, kam Comirnaty v současnosti neputuje.

Vojtěch: Očkované děti nebudeme testovat

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch očkování dětí jednoznačně doporučuje. Pro pochybnosti rodičů o bezpečnosti podle něj není důvod.

„Kdyby vakcína nebyla otestována a kdyby nebyla dostupná klinická data, tak by nedostala registraci od Evropské lékové agentury. V tuto chvíli tedy vakcína od Pfizeru registraci má, vychází z klinických studií a agentura garantuje, že je účinná a bezpečná i pro tuto věkovou kategorii,“ uvedl ministr pro Seznam Zprávy.

Děti nad 12 let podle něj patří mezi skupiny, pro které je očkování potřebné hned z několika důvodů – mohou chránit nejen sebe, ale i rodinu a okolí.

„Víme, že dětské kolektivy zkrátka mohou být rizikem pro šíření choroby a její případné přenesení do rodin. Sice jsou jejich prarodiče nyní často už také naočkovaní, ale ta kolektivní imunita se tvoří celkově v populaci a potřebujeme jí dosáhnout,“ popsal Adam Vojtěch.

Očkování by pro děti nad 12 let mohlo mít výhody i ve škole. „U naočkovaných dětí také nepředpokládáme, že by byly nadále testovány od září, kdy chceme zavést preventivní testování,“ uvedl ministr.

Osvěta okolo očkování zaměřená na rodiče podle něj bude součástí už probíhající kampaně. V následujících týdnech by měla ještě zesílit a veřejnosti vysvětlovat, proč je dobré se nechat očkovat i v mladším věku.

Ochrana zdraví, snadné cestování

O tom dlouhodobě mluví i šéf České vakcinologické společnosti a epidemiolog Roman Chlíbek. Předpokládá, že mezi prvními budou mít zájem rodiče dětí, které jsou chronicky nemocné, mají nějaký zdravotní handicap a oprávněně se bojí, že by mohl covid-19 zhoršit základní onemocnění.

„Potom se dá očekávat, že rodiny, které když vidí, že cestování s očkováním je v tuto chvíli o něco jednodušší, jsou zvyklé a budou do budoucna cestovat, tak to pojmou jako cestovatelskou vakcínu. Zájem u dětí bude logicky daleko nižší než třeba u seniorů nebo dospělých jedinců, přesto si myslím, že se najde řada rodičů, kteří budou mít zájem očkovat své děti,“ řekl Chlíbek pro Radiožurnál.

Argumentů pro očkování mladších věkových kategorií mají odborníci více. Iniciativa Sníh upozorňuje na dlouhodobé zdravotní potíže po prodělání covidu-19, tzv. long covid, kterými trpí každé osmé nakažené dítě. Vzácně se u nich může vyvinout syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi (PIMS-TS), který vede k zánětu cév a může vyústit v multiorgánové selhání.

Jedním z často skloňovaných argumentů je i mutování koronaviru. V souvislosti s variantou delta, která dominuje ve Velké Británii, se mluví například o dopadech na mladší ročníky včetně dětí.

„V Británii se v nemocnicích ocitají čím dál mladší věkové kategorie. Jedno ze sta postižených dětí musí být hospitalizováno. V některých regionech tvoří až 7 procent nových příjmů,“ upozornil v rozhovoru pro Seznam Zprávy Rastislav Maďar, epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Virologové a genetici zase upozorňují na riziko mutování viru v neproočkovaných skupinách. „Hrozí i nebezpečí, že se tam vyvine mutace, která bude pro děti škodlivá. Obecně řečeno, pokud se viru chceme zbavit, musíme ho potlačit na nejmenší možnou míru tak, aby neměl prostor vyrábět mutace a zkoušet různé věci. Proto bychom neměli vynechat žádnou skupinu“ popsal už dříve Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

Reklama

Doporučované