Hlavní obsah

Vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson se nebudou očkovat mladší 60 let

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek

Reklama

Česko se přidává k některým evropským zemím, které už omezily tyto vakcíny pro mladší ročníky. Důvodem je vzácné riziko vzniku trombóz.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkovat mladší 60 let. Uvedlo to ve středu v tiskové zprávě s odkazem na stanovisko České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kdo už dostal první dávku látky AstraZeneca, bude jí i doočkován. K podobným věkovým omezením již dříve přistoupily další evropské země.

Důvodem je velmi vzácný nežádoucí účinek zaznamenaný u obou vakcín, takzvaný syndrom trombózy s trombocytopenií (TTS), kdy vznikají krevní sraženiny v mozku. Podle údajů Evropské lékové agentury (EMA) se výskyt odhaduje u 0,01 procenta očkovaných, většinou v mladším věku.

Ministerstvo o rozhodnutí informuje očkovací centra a očkující praktické lékaře, ke kterým vakcíny těchto výrobců většinou směřují. Odborníci připravili také doporučení, jak postupovat, když se tyto trombózy u pacientů objeví.

„Vítám aktivitu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který připravil informační dopis pro poskytovatele zdravotní péče a předává jim doporučení, jak postupovat, pokud se u očkovaného vlivem tohoto velmi vzácného nežádoucího účinku objeví zdravotní komplikace,“ uvádl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Doporučované