Hlavní obsah

Vakcinolog: Podceňovaná vakcína dokonale chrání před hospitalizací i smrtí

Foto: ČTK

„Člověk, který dostane tuto vakcínu, má stoprocentní jistotu, že i kdyby onemocněl, rozhodně nebude mít závažný průběh, kvůli kterému by skončil v nemocnici, a rozhodně na covid-19 nezemře,“ říká Chlíbek.

Reklama

aktualizováno •

Pochyby ohledně účinnosti vakcíny AstraZeneca jsou podle epidemiologa a vakcinologa Romana Chlíbka zbytečné. Podle něj pomáhá i seniorům a je podobně účinná jako látky Moderna nebo Comirnaty.

Článek

Všechny vakcíny proti covidu-19, které jsou v Česku zatím dostupné, jsou podle Romana Chlíbka stejně účinné v prevenci těžkého průběhu nemoci, hospitalizací i úmrtí. Není proto důvod preferovat jednu před druhou.

„Všechny jsou srovnatelně bezpečné a srovnatelně imunogenní – tedy podobně stimulují imunitní systém. Dochází k rychlé tvorbě protilátek po očkování,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti a šéf ministerské odborné skupiny při pondělní tiskové konferenci.

„Pokud jde o účinnost, u mRNA vakcín Comirnaty a Moderna se pohybuje kolem 95 procent a u AstraZeneca okolo 81 procent, ale i to je poměrně vysoké číslo,“ dodal.

Foto: MZČR

AstraZeneca může mít podle dat až 81procentní účinnost.

Vysokou efektivitu podle něj má vakcína od firmy AstraZeneca i pro seniory. Právě o tom se přitom v posledních dnech vedly debaty. Ty odrážely zejména dění v zahraničí, kde se některé odborné společnosti rozhodly tuto látku seniorům nedoporučit.

„Rezervovanější přístup vznikl z toho, že seniorů ve studiích nebylo zařazeno tolik, pohybovali se kolem 12 procent, u Pfizeru a Moderny kolem 20 až 25. Data tedy nejsou tak robustní, nedomnívám se ale, že by vakcína nepřinášela seniorům benefit, nebo byl jen malý. Naopak,“ popsal Roman Chlíbek.

„Člověk, který dostane tuto vakcínu, má stoprocentní jistotu, že i kdyby onemocněl covidem-19, rozhodně to nebude závažný průběh, kvůli kterému by skončil v nemocnici, a rozhodně na covid-19 nezemře,“ dodal.

Foto: MZČR

Srovnání účinnosti různých vakcín. Přestože třeba u chřipky nebývá nejvyšší, má její aplikace význam, říká odborník.

Sledování pokračuje

AstraZeneca aktuálně pracuje na studiích, ve kterých jsou senioři zastoupeni početněji než při původních sledováních. Podle šéfa britského Výboru pro humánní léčivé přípravky Munira Pirmohameda vypadají průběžná data optimisticky. „Není zde žádný důkaz o tom, že by byla účinnost nedostatečná,“ citoval odborníka server Irish Times.

Vysokou tvorbu protilátek napříč věkovými skupinami podle vakcinologa Chlíbka dokazují už minulý týden zveřejněná data v časopise The Lancet. „Vakcína je schopna stimulovat imunitní systém k vysoké tvorbě protilátek bez ohledu na věk. Prakticky i ve věkové kategorii nad 70 let byly hladiny protilátek vysoké a srovnatelné i s mladšími věkovými skupinami,“ uvedl odborník.

Zároveň z aktuálních údajů vyplývá, že by zdravotníci k dosažení maximální účinnosti měli podávat druhou dávku vakcíny od AstraZenecy až po 12 týdnech, v takovém případě je účinnost nejvyšší, zmiňovaných 81 procent.

Foto: MZČR

Množství protilátek bylo po vakcinaci vysoké i u seniorů, ukazuje graf ministerstva.

Podle Chlíbka je zároveň důležité, že je AstraZeneca účinná i proti takzvané britské variantě viru, která nyní v některých oblastech Česka převládá nad původní. Pokud by však bylo třeba vakcínu upravit, neměl by to být pro vývojáře problém. Látky by nicméně s nejvyšší pravděpodobností znovu musela schválit Evropská agentura pro léčivé přípravky.

Jak Česko očkuje?

Podle dat Ministerstva zdravotnictví mělo k nedělnímu večeru v Česku ukončené očkování 207 552 lidí. První dávku dostalo dalších 337 828. Nejvíce lidí, asi 93 procent, dostalo vakcínu firem Pfizer/BioNTech, kterou se také v Česku očkuje nejdéle. Pokud jde o AstraZenecu, zdravotníci zatím naočkovali asi 8800 dávek vakcíny, což je 1,6 procenta z celkového množství podaných očkovacích látek všech výrobců. V Česku jsou přitom k dispozici desítky tisíc dávek této látky.

Reklama

Doporučované