Hlavní obsah

Vakcínu nemá řada starších lidí, ale už registrujeme další, varuje Šonka

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Praktici za pět týdnů naočkovali 218 tisíc dávek vakcín. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky by to zvládli za čtyři dny. Kdyby bylo dostatek vakcín.

Článek

„Celkem k 8. 4. praktici aplikovali 218 tisíc dávek, což je číslo, které vypadá hezky, ale chtěl bych říct, že kdyby praktičtí lékaři mohli jet na plný výkon, tak je to něco, co by mohli udělat za čtyři dny, takhle to zvládli za pět týdnů,“ prohlásil v úterý Šonka.

Připomněl, že očkování u praktiků od začátku provázelo několik problémů. Očkování pacientů v ordinacích praktických lékařů oficiálně začalo 1. března, vakcínu ale tehdy reálně měla v lednici jen část z nich.

Podmínkou získání vakcín je mít pacienty zaregistrované v informačním systému ISIN (Informační systém infekčních nemocí). Dosud podle Šonky zaregistrovalo své pacienty zhruba 3 600 praktiků. Alespoň nějakou vakcínu ale dostalo jen 2 900 z nich. V průměru se pak jednalo o 75 dávek vakcín do ordinace.

„Celkově se za tu dobu zaregistrovalo k očkování u praktických lékařů zhruba 510 tisíc pacientů, kteří byli zapsáni na čekací list a do systému,“ pokračuje Šonka se shrnutím. Praktičtí lékaři nejvíce očkují vakcínou AstraZeneca, v malé míře pak Modernou a Pfizerem. Celkem podali již zmíněných 218 tisíc dávek.

Stále podle Šonky zbývá naočkovat u praktických lékařů přes 370 tisíc osob. V kategorii nad osmdesát let je to stále ještě 42 tisíc lidí, kteří čekají na očkování, nad 70 let je to zhruba 187 tisíc osob a chronicky nemocných pacientů podle Šonky nedostalo vakcínu 145 tisíc lidí.

„Je to více pacientů, než jich momentálně čeká v očkovacích centrech. Je zcela zjevné, že tyto skupiny je nutné urychleně naočkovat,“ pokračuje Šonka.

Podle Šonky se nemůžeme tvářit, že tady tito lidé nejsou, a neměli bychom dále očkovat mladší skupiny pacientů. „Stále tomu počtu bohužel neodpovídá distribuce vakcín mezi očkovací centra a praktiky. Distribuce je stále nerovnoměrná,“ dodává Šonka. Registrace další skupiny – lidí nad 65 let – začne už ve středu.

Podle něj je také důležité, aby se do ordinací praktických lékařů dostala i vakcína Pfizer a Moderna. Očkovací centra by měla být pouze doplňkem k ordinacím praktických lékařů.

Jaký je plán do budoucna?

„Je důležité říct, že očekáváme zrychlení, ale musíme se na to dívat střízlivě, protože se informace za tu dobu změnily už tolikrát a bohužel vždy k horšímu,“ vysvětluje Šonka. „Nicméně vypadá to, že do konce měsíce by mělo přijít ještě 320 tisíc dávek AstraZeneca a 38 tisíc dávek Johnson & Johnson. To znamená, že do konce dubna by praktici měli mít dost dávek na to, aby naočkovali ty rizikové pacienty,“ vysvětlil Šonka dál na tiskové konferenci.

Vakcíny Johnson & Johnson si mohou praktičtí lékaři objednávat přímo od dodavatele. I těchto vakcín však není dostatek. „K dnešnímu dni si vakcíny objednalo 2 800 praktických lékařů, ale bude možno uspokojit pouze něco málo přes 700 ordinací,“ vysvětluje Šonka. Objednávky se budou vyřizovat podle pořadí a v jednom balení bude 50 dávek vakcíny.

„Cílem je co nejrychleji dostat vakcíny k těm praktickým lékařům, ke kterým se ještě nedostaly,“ popisuje Šonka. Podle něj by pak Pfizer měl být vakcínou, která bude určena pro očkovací centra, a všechny ostatní vakcíny by měly jít k praktickým lékařům.

„Naše kapacita je zhruba 50 tisíc očkování na den,“ pokračuje Šonka. „Je potřeba naočkovat většinu populace do září. Myslím, že by tomu mohlo pomoci i firemní očkování, o kterém se mluví. Myslím, že firmy mají velký potenciál motivovat svoje zaměstnance různými benefity,“ zakončuje Šonka. Podle něj je pak pravděpodobné, že do budoucna se lidé budou muset přeočkovat, a to bude úkol praktických lékařů.

Jaký postoj mají praktičtí lékaři k ruské vakcíně Sputnik V?

„Naše stanovisko je, že praktičtí lékaři se řídí rozhodnutím regulačních autorit, což je pro nás SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv), zejména s ohledem na bezpečnost pacientů. A jen za těchto podmínek bychom podávali vakcíny, které dosud nejsou řádně schváleny,“ řekl na tiskové konferenci Bohumil Seifert, vědecký sekretář a místopředseda pro zahraniční aktivity Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

„Já si myslím, že bychom opravdu měli počkat na EMU (Evropská agentura pro léčivé přípravky). Žijeme v Evropské unii, měli bychom respektovat pravidla, která jsme sami přijali, a není teď prostor pro to jakkoliv je ohýbat,“ uvedl Petr Šonka.

Podle Šonky by použití vakcíny Sputnik V nepodpořilo náladu ve společnosti ohledně očkování. „Důvěra ve vakcínu, která není řádně schválena, by mohla být malá a mohlo by to zahýbat i s důvěrou v očkování, když vidím i reakce našich pacientů na vakcínu AstraZeneca, která je v médiích probírána a přitom je řádně schválena a bezpečná,“ vysvětluje Šonka svůj postoj.

Reklama

Doporučované