Hlavní obsah

Válka na Korejském poloostrově je podle KLDR nevyhnutelná

Podle ministerstva zahraničí KLDR je otázkou času, kdy na Korejském poloostrově vypukne válkaVideo: AP

 

Reklama

Podle ministerstva zahraničí Severní Koreje je střet na Korejském poloostrově nevyhnutelný. A to i kvůli leteckým manévrům, které USA společně s Jižní Koreou tento týden provádí. Americký prezident Donald Trump se válečnému konfliktu snaží předejít. Na boj je však připraven.

Článek

Hrozby, které vůči Pchjongjangu zaznívají z Washingtonu, a letecké manévry, které USA s Jižní Koreou provádí. To jsou podle ministerstva zahraničí KLDR hlavní důvody, proč se válka na Korejském poloostrově stala nevyhnutelnou.

„Zbývající otázkou je nyní, kdy válka propukne? Nechceme válku, ale nebudeme se před ní schovávat,” stojí v prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí, které citovala agentura Reuters.

O možnosti vojenského střetu s KLDR nedávno hovořil bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert McMaster a člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham.

Herbert McMaster pro televizi Fox News řekl, že prezident Donald Trump je připraven k vojenské akci proti KLDR, ale snaží se přesvědčit Čínu, Rusko a další země, aby jaderné ambice Pchjongjangu potlačily hospodářskými sankcemi. Chce tak vojenskému střetu předejít.

Lindsey Graham vyzval Pentagon, aby evakuoval rodiny amerických vojáků, kteří v Jižní Koreji působí. „Vzhledem k provokacím Severní Koreje je šílenství posílat manželky a děti na jih. Chci, aby s tím Pentagon přestal. Je čas je z Jižní Koreje vyvézt,” uvedl Graham v rozhovoru pro televizi CBS.

V pondělí začaly rozsáhlé společné letecké manévry USA a Jižní Koreje. Cvičení, které by mělo trvat do pátku, považuje Pchjongjang za provokaci.

Totalitní severokorejský režim pravidelně vyhrožuje jak Soulu, tak jeho spojenci Washingtonu. Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl totiž ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

Navzdory rezolucím OSN vypálila Severní Korea 28. listopadu další raketu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy. Všech patnáct členských zemí Rady bezpečnosti OSN zkoušku odsoudilo. USA vyzvaly svět, aby s Pchjongjangem přerušil veškeré styky.

Reklama

Doporučované