Hlavní obsah

Válka ve Vietnamu i pátrání po UFO. CIA dala online statisíce odtajněných dokumentů

Informace o válce ve Vietnamu nebo útoku z 11. září. CIA zveřejnila víc než 930 tisíc dokumentů online.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Dokumenty zpřístupňují kdysi tajné informace od doby založení CIA. Mohou tak vést k novým pohledům do historie i na činnost agentury.

Článek

Víc než 12 milionů stránek kdysi tajných dokumentů je nyní možné prohlížet online. Dříve byly přístupné pouze ze čtyř počítačů v Národním archivu v College Park v Marylandu.

Tyto dokumenty ukazují na činnosti CIA spojené například s válkou ve Vietnamu nebo s konflikty z dob studené války. Materiály dokonce obsahují i informace o pátrání po UFO. Nechybí ani informace o teroristickém útoku z 11. září 2001, kdy al-Káida zaútočila na Světové obchodní centrum v New Yorku a na Pentagon ve Virginii.

CIA odtajnila dokumenty po dlouhém a usilovném nátlaku organizace MuckRock, která bojuje za svobodný přístup k informacím.

„Pracovali jsme na tom velmi dlouhou dobu, je to jedna z věcí, kterou jsem chtěl udělat, než odejdu,” řekl serveru BuzzFeed Joseph Lambert, který má v CIA na starosti oddělení informací a po 32 letech služby odchází do důchodu.

Reklama

Doporučované