Hlavní obsah

Varování zabralo. Jana Nečasová dorazila po několika omluvenkách k soudu

Jana Nečasová přišla po několika omluvách k soudu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Soudkyně v Praze 1 se její opakovanou neúčastí u jednání už začaly zabývat a najaly na omluvenky znalce.

Článek

Manželka bývalého premiéra Petra Nečase Jana Nečasová – Nagyová přišla po několika omluvenkách k soudnímu jednání.

Obvodní soud v Praze 1 řeší jednu z kauz, kde je mezi obžalovanými, a to tu, kde se řeší takzvané poslanecké trafiky.

Za údajné korumpování někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra jsou kromě Jany Nečasové obžalováni její manžel a také bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Nepřítomnost Jany Nečasové u soudu – kromě případu trafik je souzena také v kauze sledování první Nečasovy manželky a v případu údajných daňových úniků – začal soud řešit poté, co se objevily její snímky z oslavy narozenin bývalého prezidenta Václava Klause.

Podívejte se, proč se soud začal hlouběji zajímat o omluvenky Jany Nečasové z líčení.

Nečasová se zúčastnila oslavy Klausových narozenin. Soudu už její omluvenky nestačí.Video: Seznam Zprávy

Nečasová přitom svou neúčast omlouvala zdravotními problémy.

„Pokud byla obžalovaná spatřena na oslavě narozenin bývalého prezidenta Václava Klause, pak sama dává najevo, že je zřejmě v takové zdravotní kondici, která, pokud jí umožňuje její osobní účast na akci mimo její bydliště, pak jí zcela jistě umožní i její osobní účast u soudního jednání,“ prohlásila tehdy místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.

Případ, kvůli němuž ve čtvrtek Nečasová k soudu přišla, řeší nyní soudkyně Pavla Hájková. Právě ta najala znalce v oboru zdravotnictví, aby na základě zdravotní dokumentace zhodnotil stav Nečasové.

Znalec má výsledky svého zkoumání soudu odevzdat do konce srpna, protože v září je v případu zneužití Vojenského zpravodajství naplánováno další jednání. Pokud znalec dojde k závěru, že omluvenky Nečasové byly neoprávněné a že její zdravotní stav umožňoval účast u hlavního líčení, může to soud podle staršího vyjádření Hájkové hodnotit jako vyhýbání se soudnímu řízení.

Video: Kauzy Jany Nečasové u soudu. Přehledné shrnutí.

Kauza Nagyová-Nečasová přehledně

Reklama

Doporučované