Hlavní obsah

Včelaři na Vysočině měli letos méně medu, škodilo jim počasí i úbytek lesů

Foto: Jiří Mlateček

Ilustrační foto.

Reklama

Včelaři na Vysočině, které oslovila ČTK, většinu uvedli, že letos měli méně medu, než jsou zvyklí. Snůšku snížilo chladné jaro i letní bouřky s prudkým deštěm a krupobitím.

Článek

Tmavého medu je málo také kvůli rychlému kácení lesů napadených kůrovcem. Cena kilogramu medu stoupla i o desetikoruny, u dražšího tmavého medu se dostala až ke 200 korunám.

„Je to lepší než loni, protože loni to byla naprostá katastrofa, ale zdaleka to nedosahuje dřívější produkce (medu),“ řekl Pavel Kaláb, předseda organizace Českého svazu včelařů v Novém Městě na Moravě. Lépe tam dopadl světlý med, i když bylo chladné jaro. „Ale potom, jak se oteplilo, to včely nějak dohnaly, takže to nebylo až tak špatné,“ řekl.

Tmavého medu bylo podle Kalába v oblasti Nového Města na Moravě proti obvyklým rokům poloviční množství, přestože Žďárské vrchy jsou kůrovcovou kalamitou poškozené méně než jinde v kraji. Medovici, tedy sladkou tekutinu vylučovanou mšicemi, spláchly prudké deště. „Čtyři dny jsme měli krásnou snůšku, to to krásně přibývalo, ale pak přišla prudká bouřka a ta to všechno smyla,“ řekl.

„Letos byl špatný rok, aspoň tady na Světelsku, tmavý med prakticky žádný a světlého málo,“ řekl Jiří Urban ze Světlé nad Sázavou, který má farmu se 150 včelstvy. Podotkl, že medovice se tvoří hlavně na smrcích. „A když máte celé lesy pomalu vykácené, kde se má tvořit?“ řekl.

Včelař Petr Šimek z Velkého Beranova na Jihlavsku má 85 včelstev. Řekl, že letošní sezona pro něj byla určitě daleko lepší než ta loňská. „Letos byl dokonce druhý med, loni nebyl,“ uvedl.

Včelí farma Kurtinovi sídlící v Račicích u Hrotovic se stará o 300 včelstev. „Horší průměr, žádná sláva,“ zhodnotil letošní produkci medu Kamil Kurtin.

Podle statistik Českého svazu včelařů (ČSV) měli jeho členové na Vysočině loni celkem 585 tun medu, v porovnání s předchozími dvěma roky to bylo méně přibližně o 40 procent, i když včelstev přibylo. Na jedno včelstvo vloni připadalo v průměru 9,5 kilogramu medu, zatímco dva roky předtím se průměr pohyboval okolo 16 kilogramů. Včelstev měli včelaři z Vysočiny sdružení v ČSV před rokem 61.570 včelstev, v roce 2018 se starali o 57.670 včelstev.

Reklama

Související témata:

Doporučované