Hlavní obsah

Ve Francii odsoudili vůbec prvního pachatele za „znásilnění překvapením“

Foto: Profimedia.cz

Snímek z filmu Padesát odstínů šedi.

Reklama

Čtyřiasedmdesátiletý Jack S. si od soudu v jihofrancouzském Montpellieru odnesl osmiletý trest vězení. Jeho případ otevřel právnickou diskusi o tom, co všechno může být znásilnění.

Článek

Třikrát rozvedený polozkrachovalý řemeslník působící v Nice a Monaku si na seznamkách vyhledával sexuální partnerky. S obarvenými vlasy a blížící se sedmdesátkou ale před pár lety vytušil, že se jeho šance snižují. Vytvořil si proto fiktivní postavu Anthonyho Laroche, jehož snímky získal z katalogu s oblečením značky Marlboro. Anthonymu přisoudil věk 37 nebo 38 let, stejně jako atraktivní profesi – někdy byl podle deníku Le Monde bytovým architektem, jindy modelem, galeristou nebo dekoratérem.

Atraktivní vzhled i image sportovce na ženy fungoval – Jack S. alias Anthony Laroche si podle vyšetřovatelů psal s celkem 342 zájemkyněmi o seznámení. Muž si vytvořil i falešný facebookový profil s mnoha fotografiemi. Falešný playboy měl široký věkový rozptyl – ženám bylo od 19 do 50 let. Některé byly svobodné, jiné rozvedené, s dětmi i bez dětí.

Scénář byl vždy podobný – krásný Anthony Laroche je na seznamce oslovil, začal si s nimi psát, po čase se obvykle konverzace přesunula do SMS zpráv nebo na aplikaci WhatsApp. Někdy trvala několik dní, někdy i několik týdnů. S částí žen si Laroche vyměňoval i intimní snímky a videa, vzájemně si líčili podrobnosti ze svých životů včetně sexuálních tužeb.

24 žen chtělo zažít Padesát odstínů šedi

Většina žen po čase projevila zájem se se svým idolem setkat, například v baru nebo restauraci. To ale Laroche odmítal s různými výmluvami: „Restaurace je tak pro mamku a taťku,“ napsal jedné z žen. Stejně tak odmítl jejich návrhy, aby si při konverzaci přes internet zapnul webovou kameru.

Po čase ale vždy přišel se svým snem – zažít stejně magickou noc, jakou zažívali hrdinové erotického thrilleru Padesát odstínů šedi. Navrhl tedy ženám, aby přišly do jeho bytu, nechaly si zavázat oči a zažily úžasný sex. 318 žen tuto možnost odmítlo, 24 ale na Larocheovu nabídku kývlo.

Definice znásilnění v Česku

Znásilněním se rozumí čin, kdy pachatel donutí oběť násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy k pohlavnímu styku nebo k takovému činu zneužije bezbrannosti oběti, píše se na webu Policie ČR.

„Musela jsem přijít k němu, ihned si nechat zavázat oči, abychom se vzájemně objevovali takovýmto jedinečným, výjimečným způsobem,“ citovala televize BFM jednu z obětí, která se představila jako Valérie. Muž mluvící autoritativním hlasem ji pak prý vedl rovnou do ložnice. Vyzval ji, aby se svlékla. „Řekl mi, že pokud ho neposlechnu, nejsem do něj dost zamilovaná,“ líčila žena s tím, že měla špatný pocit. Ten se během sexu ještě zvýšil až do té míry, že žena nevydržela a stáhla si pásku z očí. Šedesátník v brýlích, kterého v potemnělé místnosti spatřila, se jejímu idolu nepodobal ani v nejmenším.

Muže nahlásila na policii, která přišla na to, že podobným oznámením čelil už dvakrát v minulosti. Tehdy policie vyšetřování zastavila. Ve třetím případě v něm už ale pokračovala a Jacka S. obvinila ze „znásilnění překvapením“.

Kromě toho u něj našla intimní fotky dvou stovek žen, s nimiž komunikoval.

Ženy přišly dobrovolně, ale…

Sedmdesátník nicméně odmítl, že by šlo o znásilnění: „Říkáte mi, že do definice znásilnění dal zákonodárce i moment překvapení. Odpovídám: Kde je ten moment překvapení, když někdo spontánně přijde, aby zažil to, na co má chuť?“ hájil se před vyšetřovateli.

Právě zmínka o faktoru překvapení se stala předmětem právnické bitvy. I proto trvalo rozhodnutí soudu tak dlouho. V roce 2018 došli soudci k názoru, že o překvapení nešlo, protože žalující ženy přišly do bytu obviněného dobrovolně. O rok později ale odvolací soud dospěl k názoru, že skutečně šlo o znásilnění, protože Jack S. „využil chybné identifikace osoby k tomu, aby s ní měl sexuální styk“.

Právník obviněného Laurent Poumarède argumentoval tím, že dotyčné dámy „přijaly pravidla hry“, a sám obviněný uvedl, že si vůbec nebyl vědom toho, že by páchal nějaký trestný čin. Podle Poumarèdea šlo o situaci, v níž byly dvě svobodné bytosti, které se kdykoliv mohly rozhodnout říci ne.

Obžaloba to ale viděla jinak a navrhovala až 12 let odnětí svobody. Jacka S. označila za sériového sexuálního násilníka, lháře, manipulátora a obzvláště cynického predátora. Odsouzený se proti rozsudku odvolal.

V Česku se v definici znásilnění s momentem překvapení nepočítá, výslovně se v ní mluví o násilí nebo výhrůžce násilím. „V Česku by to jako znásilnění ani podvod bráno nebylo, pouze poškozování cizích práv,“ napsala Seznam Zprávám advokátka Lucie Hrdá, jejíž kancelář se jako jedna z mála specializuje na problematiku domácího násilí a stalkingu.

Za poškozování cizích práv může být podle trestního zákoníku pachatel potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let, to ale pouze v případě, pokud svým činem způsobí „újmu na právech velkého rozsahu“ nebo „získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu“.

Reklama

Doporučované