Hlavní obsah

Sexuální skandál prince Andrewa má zahladit 12 let starý dokument

Foto: ČTK

Princ Andrew čelí žalobě kvůli obvinění ze sexuálního napadení.

Reklama

Prý ji několikrát zneužil, Američanka Virginia Giuffreová na něj tedy podala žalobu. V případu prince Andrewa se schyluje k přelíčení. Vévoda už dostal jasnou lhůtu, kdy se má ukázat u soudu – vypovídat má pod přísahou.

Článek

Britský princ čelí ve Spojených státech žalobě. Podala ji na něj Virginia Giuffreová, kterou měl podle její výpovědi jako mladistvou několikrát sexuálně napadnout. Soud vévodovi z Yorku už jasně vyměřil, že se k přelíčení může dostavit nejpozději 14. července příštího roku. Zatím není jasné, zda cestu do Spojených států Andrew plánuje, jeho právník už ale hledá kličky, jak prince z problémů vysekat.

Právní zástupce Andrew Bettler soustředí na dohodu uzavřenou před jedenácti lety, pro Andrewův případ by totiž mohla být klíčová. Důležitý dokument podepsala Giuffreová a také ústřední postava celého skandálu – americký finančník Jeffrey Epstein. Tedy Andrewův někdejší kamarád odsouzený za obchod se sexem, který za podivných okolností spáchal v roce 2019 sebevraždu ve vazební věznici v New Yorku. Čekal tam na soudní proces kvůli zneužívání desítek nezletilých dívek.

Měl to být právě Epstein, který princi Andrewovi tehdy sedmnáctiletou Virginii Giuffreovou dohodil. A s finančníkem pak o osm let později, v roce 2009, podepsala Američanka dohodu o vyrovnání.

Významná pro princovy právníky má být smlouva proto, že v ní Giuffreová, finančníkova i princova údajná oběť, souhlasila s tím, že nepodá žalobu na nikoho dalšího spojeného s Epsteinem. Dokument tak podle Brettlera „zbavuje britského vévodu z Yorku i kohokoliv jiného jakékoliv domnělé viny vyplývající z obvinění, které Giuffreová vznesla proti princi Andrewovi“.

Princův tým teď tedy podle AP dává dohromady obrannou strategii, kterou chce dosáhnout zamítnutí „nepodložené“ žaloby. Zároveň ovšem nestojí o to, aby se plné znění jedenáct let staré, soudem zapečetěné dohody dostalo na veřejnost. Brettler proto federální soud v New Yorku požádal, aby pečeť u dohody Epsteina s Giuffreovou zachoval. Do žádosti zahrnul i následné zredigování princovy právní obrany tak, aby do médií neunikly dosud utajované informace z dohody.

Kategorické odmítání

Na člena britské královské rodiny podala nyní osmatřicetiletá Virginia Giuffreová žalobu v srpnu letošního roku. Vévoda z Yorku i Epstein ji měli zneužít vícekrát – v Londýně v domě Epsteinovy přítelkyně, ve finančníkově domě v New Yorku a také na jeho soukromém ostrově v Karibiku.

„Volám prince Andrewa k odpovědnosti za to, co mi udělal,“ nechala se v srpnu slyšet Giuffreová. „Mocní a bohatí nemají výjimku v zodpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že je možné nežít v mlčení a strachu, ale mohou si vzít svůj život zpět tím, že promluví a budou požadovat spravedlnost.“

Princ Andrew její obvinění odmítl s tím, že si ji nepamatuje. „Mohu vám naprosto kategoricky říct, že tohle se nikdy nestalo,“ sdělil před necelými dvěma lety princ. Takové tvrzení zaznělo i v listopadu v roce 2019 ve „zpackaném“ rozhovoru pro BBC. Po několika dnech, kdy se na prince valily negativní reakce a kritika, Andrew oznámil, že se z veřejného života člena královské rodiny stahuje do ústraní.

Reklama

Doporučované