Hlavní obsah

Ve Frýdlantu staví novou stezku pro pěší a cyklisty, hotová má být do zimy

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Novou stezku pro pěší a cyklisty staví ve Frýdlantu na Liberecku, přispět má ke zvýšení bezpečnosti zhruba 700 studentů zdejší zemědělské školy, ale také pěších a cyklistů mířících na frýdlantský zámek.

Článek

Práce začaly v červnu, kvůli deštivému létu ale nabraly skluz. Do zimy by přesto mělo být hotovo. Termín dokončení je do 15. prosince, ale vzhledem k zimní údržbě na sousední komunikaci by asfalty měly být položené do konce měsíce, řekl dnes ČTK za dodavatele Zdeněk Vorlík.

Práce na stezce přibrzdily deště. „Měli jsme s tím problémy, tím, že se tady navážel svah 1,5 až dva metry návozu, špatně se to hutnilo, takže se nám prodloužil termín podkladů,“ doplnil Vorlík. Teď už stavbaři osazují obruby nové stezky a navážejí podklady pod asfalt. „Pak se bude ještě montovat veřejné osvětlení,“ dodal.

Stezka podél poměrně rušných ulic Bělíkova a Zámecká má výrazně zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů. Včetně nezbytného přeložení elektrického vedení přijde město projekt na 7,5 milionu korun, radnici se ale podařilo získat 5,2 milionu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Stezka je koncipována jako smíšená, bude dlouhá zhruba 700 metrů, široká je tři metry a bude na ní osm nových lamp veřejného osvětlení,“ doplnila Dana Kiliánová z investičního oddělení města.

Budovaná stezka vede od garáží u Střelnice kolem střední školy hospodářské a lesnické a navazovat bude na již fungující dráhu pro in-line bruslení. „O vybudování stezky, která zvýší bezpečnost zranitelných účastníků silničního provozu v této lokalitě, jsme usilovali řadu let,“ řekl starosta Jiří Stodůlka (ODS). Projekt ale podle něj zkomplikovala složitá jednání s majiteli sousedních pozemků, která přípravu protáhla na více než dva roky.

Hlavním cílem projektu je zvýšení bezpečnosti, stezka vede podél rušné krajské komunikace a pohyb po krajnici nebyl podle starosty bezpečný ani v létě natož v zimě. Radice také jedná s Libereckým kraje o opravě přilehlé silnice. „Ta silnice je úzká a ta půlka, která je přikloněná k městu, je letitým provozem rozlámaná, takže je potřeba s tím něco udělat. Budeme usilovat o to, aby kraj tu silnici opravil od kotelny až po křižovatku se Zámeckou,“ dodal frýdlantský starosta.

Reklama

Doporučované