Hlavní obsah

Ve Spojených státech přišlo o práci už 26 milionů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

O podporu v nezaměstnanosti požádalo ve Spojených státech minulý týden zhruba 4,43 milionu lidí. Za pět týdnů od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, přišlo v USA o práci už více než 26 milionů lidí.

Článek

Data dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce. Počet žádostí v týdnu do 18. dubna je zhruba o 810 000 nižší než v týdnu předchozím. Analytici v anketě agentury Reuters ale očekávali, že o podporu požádá asi 4,2 milionu lidí.

Za posledních pět týdnů zanikla už všechna pracovní místa, která v USA vznikla od listopadu 2009, tedy od globální finanční krize. Američané teď přicházejí o práci zejména proto, že řada firem je nucena kvůli omezujícím opatřením zavřít. Týká se to hlavně služeb, jako jsou restaurace, ale i některých výrobních závodů.

Od poloviny března už přišel o práci jeden z šesti zaměstnaných Američanů. Ekonomové odhadují, že v dubnu by míra nezaměstnanosti mohla vystoupit až na 20 procent a že za celý duben v ekonomice zmizí kolem 25 milionů pracovních míst. V březnu v americké ekonomice zaniklo zhruba 701 000 míst, což bylo nejvíce za 11 let. Míra nezaměstnanosti činila 4,4 procenta.

Údaje o počtu žadatelů o podporu zůstávají vysoké, už třetí týden za sebou se ale počet snížil. To zvyšuje pravděpodobnost, že to nejhorší má už trh práce za sebou. Rekordní byl počet žadatelů v týdnu do 28. března, kdy o podporu požádalo 6,87 milionu lidí.

Za dobu rozkvětu trhu práce, který v USA začal v září 2010 a náhle skončil v únoru letošního roku, americká ekonomika vytvořila zhruba 22 milionů pracovních míst.

Reklama

Doporučované