Hlavní obsah

Ve stínu „U Ria“. Prymula s Faltýnkem se sešli v doupěti mocných

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Za podnikem Rio's Vyšehrad stojí Raimund Špunda (69 let), který restauraci vlastní skrze firmu Midi. Než se Špunda uhnízdil na Vyšehradě, byl známý se svou restaurací na tenisové Štvanici.

Reklama

Luxusní podnik pro miliardáře, vlivné politiky a kmotry. V restauraci Rio's Vyšehrad hosté dlouhá léta spoléhali, že se o jejich schůzkách nikdo nedozví. Majitel hospody má široké konexe, utkané zejména v tenisovém světě.

Článek

„Restaurace se nachází na jednom z nejkrásnějších historických míst v Praze, stranou od ruchu velkoměsta, přímo vedle dominanty Vyšehradu - baziliky sv. Petra a Pavla,“ láká luxusní podnik Rio's Vyšehrad hosty na svém webu.

Že se tu sešel na tajné schůzce přes veškeré zákazy ministr zdravotnictví Roman Prymula a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, však nebylo způsobeno tím, že se ve vyšehradské hospodě servírují kvalitní steaky a čerstvé ryby. Tím hlavním lákadlem pro mocné politiky, movité podnikatele, finančníky a nejrůznější šíbry a kmotry je diskrétnost podniku.

Tedy alespoň do pátečního rána, kdy skandál propukl. Takový zájem ze strany médií luxusní restaurace ještě nepoznala. „Jo, to bude tady,“ pokyvuje na fotografie deníku Blesk hlavou muž, který v pátek ráno dorazil do podniku bílým bavorákem.

„Nejsem majitelem, pracuji tady pouze u výdejního okénka, které otevíráme v 10 hodin. O ničem nevím, normálně v noci nefungujeme, určitě ne v nouzovém stavu,“ řekl Seznam Zprávám chlapík, který nechtěl uvést své jméno.

Ve stínu baziliky

Restaurace, které nikdo neřekne jinak než „U Ria“, dlouhá léta platila za místo, kde se můžete spolehnout, že vaše setkání zůstane nepovšimnuto širší veřejností. Do areálu se vjíždí vyšehradskou bránou, podnik se nachází přímo vedle baziliky sv. Petra a Pavla. V noci zde s výjimkou turistů či několika málo usedlíků, k nimž se řadí třeba zpěvák Daniel Landa, nikoho nepotkáte. A to je věc, na kterou velice pravděpodobně Prymula s Faltýnkem spoléhali.

„Tam chodí všichni. Mysleli si, že mají klid. Musíte projet do zákazu vjezdu branou do Vyšehradu, takže žili v domnění, že tam na ně nikdo nemůže. Často se na tuhle diskrétnost v téhle hospodě spoléhá, nejen podnikatelé a politici, ale i kmotři a šíbři,“ řekl Seznam Zprávám finančník, který sám restauraci několikrát navštívil.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Restaurace Rio's v Praze na Vyšehradě.

Jiný pražský bankéř, který si nepřál být jmenovaný, uvedl, že již v uplynulých týdnech měl trochu obavu podnik navštívit. „Nedávno jsem si říkal s jedním kamarádem, že u Ria to smrdí. Tam se prostě chodilo furt, bál jsem se, kdy to tam bouchne. Radši jsme si dali schůzku v zahraničí,“ popsal svou zkušenost.

Muž s přezdívkou Rio

Za podnikem Rio's Vyšehrad stojí Raimund Špunda (69 let), který restauraci vlastní skrze firmu Midi. Než se Špunda uhnízdil na Vyšehradě, byl známý se svou restaurací na tenisové Štvanici.

Právě v prostředí sportu raket a žlutých míčků utkal svou vztahovou síť, jejž součástí jsou třeba podnikatelé z prostředí tenisu kolem exprezidenta Václava Klause či prostějovské kliky blízké byznysmenovi Miroslavu Černoškovi. Není žádným tajemstvím, že k této hanácké větvi má blízko i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který v Prostějově žije.

Ten ostatně sám v pátek přiznal, že středeční schůzku s Prymulou do tohoto podniku inicioval.

Podle návštěvníků podniku, s nimiž Seznam Zprávy hovořily, byla restaurace oblíbená i mezi sociálními demokraty. Viděni zde byli třeba současný ministr zemědělství Miroslav Toman či bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Někdejší předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek ale říká, že oblíbená byla i mezi zástupci pravice. „Tam chodili všichni, včetně Topolánka. Já tam byl asi před patnácti lety s předsedou lidovců,“ řekl Seznam Zprávám Jiří Paroubek. Další zdroj si rozpomněl, že svého času v restauraci potkal bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého z ODS.

„Víte, tahle restaurace je ikonická. Rio se zná s několika členy vlády, nejen téhle, ale i těch minulých, nalevo, napravo. Je svým způsobem legenda. Ne náhodou se říká, že u Ria se několik vlád postavilo a několik jich tam i padlo,“ řekl Seznam Zprávám pod příslibem anonymity bankéř, který dění v saloncích „U Ria“ několikrát poznal na vlastní kůži.

Reklama

Doporučované