Hlavní obsah

Ve stopách své matky. Fotka prince Harryho dojala svět a vyvolala vzpomínky na princeznu Dianu

Foto: Profimedia.cz

„Dvaadvacet let poté, co Angolu navštívila moje matka, je v této krásné zemi stále přes 1 000 minových polí.“

Reklama

Britský princ Harry se dnes při návštěvě Afriky zúčastnil čištění minového pole na jihu Angoly. Navázal tak na práci své zesnulé matky, princezny Diany. Fotografie z roku 1997, na nichž princezna prochází v ochranné vestě kolem minového pole, tehdy pomohly obrátit pozornost světové veřejnosti k tisícům min, které po ozbrojených konfliktech zůstávají v mnoha zemích světa dodnes, informoval britský server BBC.

Článek

Vnuk královny Alžběty II., který je šestý v pořadí na britský trůn, navštívil minové pole na jihu země, na jehož zneškodnění se právě pracuje. Stejně jako Diana před 22 lety se kolem něj prošel v ochranné vestě. Následně jednu z min na dálku odpálil a setkal se také s místními obyvateli.

Jeho další cesta vedla do města Huambo ve střední Angole, které jeho matka rovněž navštívila. Na místě bývalého minového pole tu nyní vede jedna z ulic. „Jít po 22 letech touto ulicí ve stopách matky bylo emotivní. Stejně jako vidět změnu, která se zde udála. Z nebezpečného a rozpadlého místa se stalo společenství plné života s řadou místních obchodů a škol,“ řekl po návštěvě Harry.

„Nesmíme však ztratit ze zřetele skutečný stav věcí. Dvaadvacet let poté, co Angolu navštívila moje matka, je v této krásné zemi stále přes 1 000 minových polí, která je potřeba vyčistit. Zajímalo by mě, jestli by to tak bylo i v případě, že by byla stále naživu. Jsem si celkem jistý, že by to dotáhla do konce,“ dodal Dianin syn.

Princezna Diana zemřela při autonehodě v Paříži jen několik měsíců po návštěvě Angoly. Ještě ten rok byla podepsána mezinárodní smlouva, která užívání min v ozbrojených konfliktech zakazuje.

Harry v těchto dnech cestuje po Africe sám, bez manželky Meghan a čtyřměsíčního syna Archieho. V úterý navštíví Malawi, kde se setká s prezidentem Peterem Mutharikou. S rodinou se má znovu shledat ve středu, kdy společně navštíví chudinskou čtvrť v Johannesburgu. Setkají se také s jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou a Graçaou Machelovou, vdovou po bývalém prezidentovi a vůdci boje proti politice apartheidu Nelsonu Mandelovi. Tím svou cestu po Jižní Africe zakončí.

Reklama

Doporučované