Hlavní obsah

Ve Valticích lisovali slámové víno, poslední loňské hrozny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Poslední hrozny ročníku 2020 dnes putovaly do lisu ve vinařství Château Valtice na Břeclavsku. Po sto dnech, kdy hrozny odrůdy Pálava vysychaly v bedýnkách se slámou, se jejich šťáva po vylisování začne měnit na slámové víno.

Článek

„Celkem dnes lisujeme 1410 kilogramů hroznů, očekávaná výlisnost je až 500 litrů,“ řekl ČTK ředitel vinařství David Šťastný.

Lisování hroznů trvá 24 hodin, mnohonásobně déle trvá i výroba samotného vína. K dispozici bude slámové víno ročníku 2020 až v roce 2023. „Hrozny pocházejí z naší prémiové vinice Brodské stráně, sbírali jsme je 21. září a byly uloženy víc než 100 dní na slámě z naší vlastní biofarmy. Odrůda Pálava se díky své vyšší přírodní cukernatosti a nádherné vůni, připomínající květ růže a lipového medu, pro výrobu slámového vína výborně hodí,“ dodal Šťastný.

Ve valtickém vinařství z loňských hroznů vyrábějí také ledové víno, čekání na něj ale bylo letos delší než obvykle. Hrozny pro výrobu ledového vína se totiž musí sklízet při sedmi stupních pod nulou. Obvykle teplota dostatečně klesne už na začátku prosince, letos ale na sebe mrazy nechaly čekat déle. „Na ledové hrozny obvykle čekáme do Vánoc, letos jsme se rozhodli počkat déle, a sklízeli jsme tak pro nás trochu překvapivě až 27. prosince. Ale povedlo se,“ dodal ředitel vinařství.

Zatímco u ledového vína jsou důležité podmínky při jeho sklízení, u slámového je to naopak jeho uskladnění mezi sklizní hroznů a jejich lisováním. Hrozny musí vysychat nejméně tři měsíce v dobře větrané místnosti, obvykle na roštech nebo v bedýnkách se slámou, která dává výslednému produktu jméno.

Slámové víno má zhruba 11 procent alkoholu, protože proces kvašení se v určité fázi zastaví. Zbytkový cukr je od 190 do 250 gramů na litr, což je oproti těm nejsladším klasickým vínům čtyřikrát až pětkrát více. Výlisnost se pohybuje mezi 20 a 25 procenty, podobně jako u vína ledového. Slámová vína mají odbyt zejména v gastroprovozech nebo jako dárky. Ve větším množství se prodávají málokdy.

Reklama

Doporučované