Hlavní obsah

Ve věku 81 let zemřela politička a manželka bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely

Ve věku 81 let zemřela Winnie Madikizelová-Mandelová.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Zemřela Winnie Madikizelová-Mandelová, jihoafrická politička a také druhá manželka bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely. Pro jihoafrickou veřejnost představovala jednu z hlavních postav v boji proti segregačnímu režimu. Dlouhé nemoci podlehla ve věku 81 let.

Článek

Ve věku 81 let zemřela Winnie Madikizelová-Mandelová, druhá manželka bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely. Politička, která je vyzdvihována za podíl na boji proti rasové segregaci a nadvládě bílých Jihoafričanů, ale která za sebou má i kontroverzní minulost, podlehla dlouhé nemoci. O jejím skonu informovali podle jihoafrických médií její blízcí.

„S velkým smutkem informujeme veřejnost, že paní Winnie Madikizelová-Mandelová zemřela v nemocnici Milpark v Johannesburgu v pondělí 2. dubna,” uvedl její mluvčí Victor Dlamini v prohlášení. „Zemřela po dlouhé nemoci, kvůli které byla od začátku roku několikrát hospitalizována. Odešla v tichosti dnes brzy odpoledne v kruhu rodiny,” dodal.

V komuniké se dále uvádí, že Madikizelová-Mandelová „byla jednou z největších ikon boje proti apartheidu, bojovala zaujatě proti režimu apartheidu a obětovala svůj život za svobodu Jižní Afriky”.

Zástupce vládnoucí strany Africký národní kongres (ANC), která vedla boj proti segregačnímu režimu, ji označil za ženu, která „symbolizovala sílu, odpor a věčnou duši svobody”. „Neúnavně bojovala za to, abychom měli spravedlivou a rovnou společnost, a zasvětila svůj život službě africkému lidu,” dodal Mbalula Fikile.

Laureát Nobelovy ceny za mír a bývalý reverend Desmond Tutu označil Madikizelovou-Mandelovou za „hlavní symbol” boje proti apartheidu. „Odmítla se vzdát po uvěznění manžela, po neustálém pronásledování její rodiny ze strany bezpečnostních sil, po zadržování, zákazech a vyhnanství. Její vzdor mě hluboce inspiroval, stejně jako celé generace aktivistů,” dodal bývalý jihoafrický anglikánský arcibiskup, který byl i blízkým přítelem Mandely.

Winnie byla Mandelovou manželkou 38 let, z toho 27 let ale strávil Mandela ve vězení za své politické aktivity v boji proti tehdejšímu režimu rasové segregace v JAR. Rozvedli se v roce 1996.

Madikizelová-Mandelová byla považována i za kontroverzní osobnost. V roce 2003 byla odsouzena k pěti rokům odnětí svobody za zpronevěru 120 tisíc dolarů. Pověst Mandelové utrpěla již v roce 1991, kdy byla odsouzena k šesti letům odnětí svobody za podíl na únosu a vraždě čtrnáctiletého chlapce. Nakonec však po odvolání vyvázla pouze s pokutou.

Legendární bojovník proti apartheidu a nositel Nobelovy ceny za mír Mandela, který byl prezidentem od roku 1994 do roku 1999, zemřel v roce 2013 ve věku 95 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované