Hlavní obsah

Ve Venezuele lidé hladoví. Slovenská novinářka z místa popisuje, co zažívá

Svět bez obalu: Rozhovor se slovenskou novinářkou Sárou Činčurovou, která monitoruje situaci ve Venezuele. Lidé tu hladoví, říká.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Sára Činčurová ve Venezuele sleduje především situaci venezuelských žen a dětí pro společnost Minority Rights Group.

Článek

Venezuela už léta zápolí s politickou a ekonomickou krizí. Země má dnes vedle dvou prezidentů i dva parlamenty, byť ten kontrolovaný opozicí je na hranici kolapsu. Nejnovější americké sankce proti režimu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura pak už i tak špatnou ekonomickou situaci země ještě zhoršují.

Řada expertů upozorňuje i na možnost hladomoru v zemi. Situaci přímo na místě sleduje Sára Činčurová, která ve spolupráci s Člověkem v tísni monitoruje životní podmínky dětí a žen pro společnost Minority Rights Group.

V rozhovoru pro Televizi Seznam Činčurová uvedla, že není sporu o rozsáhlé humanitární krizi, která Venezuelu zasáhla. „Má to obrovské dopady na životy obyčejných lidí. Jsou tu velké problémy s elektřinou, plynem, s dopravou. Ceny jídla jsou astronomické, takže mnoho lidí hladoví. Je úplně běžné, že vidíte v ulicích Caracasu lidi, kteří vybírají jídlo z odpadků v popelnicích. Je tu opravdu velký problém s hladem,“ popsala.

Osobně ji šokoval i problém s vodou. „Je docela běžné, že v domácnostech, restauracích, ve veřejných budovách neteče žádná voda. Celá vodovodní síť ve městě je totiž rozbitá.“

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované