Hlavní obsah

Ve Vražkově na Litoměřicku byl zájem o hlasování ve volbách velký

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na obecním úřadě ve Vražkově na Litoměřicku státní vlajka signalizuje volby. Mimořádné hlasování se v sobotu konalo kvůli poklesu počtu zastupitelů pod zákonnou hranici pěti zastupitelů.

Článek

Zájem voličů byl velký, za dopoledne jich přišlo přes 35 procent. Obdobná situace byla také v Bynovci na Děčínsku, kde se také volby konaly. O něco nižší byl zájem o volby v Lážovicích na Berounsku a ve Vracovicích na Znojemsku.

Ve Vražkově přišli první voliči na úřad krátce po otevření volební místnosti v 07:00. Od té doby průběžně přicházeli starší i mladší lidé. „K volbám chodí vždycky dost lidí, dneska ale je zájem ještě větší než obvykle,“ řekla předsedkyně volební komise Jitka Borková. „Všichni, kdo mají možnost, chodí,“ dodala. Na seznamu je 322 oprávněných voličů.

V roce 2018 byla volební účast ve Vražkově 36 procent, tehdy jedinou kandidátku sestavila ČSSD. Letos v červnu se kvůli neshodám ohledně územního plánu zastupitelstvo rozpadlo. V sobotu vybírali lidé mezi kandidáty stran SNK Evropští demokraté a ANO a hnutím ZaRegion. O zvolení se uchází celkem 23 kandidátů.

K volební místnosti v přízemí vedla chodba, na které byly páskami vymezeny rozestupy. Přede dveřmi viselo upozornění na povinnost mít zakrytá ústa a všude byla k dispozici dezinfekce. „Vydezinfikovat jsme museli vše ještě před otevřením. Máme roušky, máme rukavice a uklízí se i v průběhu dne,“ uvedla Borková. „Je to v podstatě stejné jako při volbách do kraje v říjnu a jsme tu všichni, kteří jsme byli v říjnu, takže zkušenosti už máme,“ řekla.

V Bynovci byl zájem o hlasování také velký. „Přišlo už zhruba 60 lidí,“ řekla krátce před polednem předsedkyně tamní volební komise Lucie Kuchyňová. V obci v Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce kandidovalo za tři uskupení 27 lidí. Mezi třemi uskupeními vybírali lidé i ve volbách v roce 2018. Tehdy uspěli kandidáti ze všech třech hnutí.

V Lážovicích na Berounsku přišlo zatím k volebním urnám zhruba 25 procent voličů. Volby se zde opakovaly, protože se jedna ze zastupitelek odstěhovala z obce pryč, řekla v sobotu pracovnice úřadu.

Zájem o volby ve Vracovicích byl spíše nízký. Do 13:30 přišlo podle předsedkyně volební komise Karolíny Tušarové k urně 45 voličů ze 160. „Vše ale probíhá bez problémů,“ uvedla Tušarová. Voliči mohly odevzdat hlas jen Komunistické straně Čech a Moravy, která jako jediná podala kandidátku. V minulých volbách měla kandidátku tři skupení, a to KSČM, Za Vracovice a Pro Vracovice. Volby s více než 40procentní podporou vyhráli komunisté, kteří získali tři mandáty stejně jako uskupení Za Vracovice. Na uskupení Pro Vracovice připadl poslední mandát. Před dvěma lety byla volební účast přes 80 procent voličů.

Volební místnosti se uzavřely ve 22:00. Poté komisaři sčítali hlasy. „Na dlouhou službu jsme připraveni, zásoby energetických nápojů máme,“ poznamenala předsedkyně volební komise ve Vražkově.

Reklama

Doporučované