Hlavní obsah

Ve Vršovicích se otevře nové kulturní centrum Vzlet

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Recept na štrúdl je první výstavou ve venkovní galerii Vzlet, která je součástí nového kulturního centra ve Vršovicích. Autorem návrhu je Krištof Kintera.

Článek

Zrekonstruovaný kulturní prostor vznikl pod vedením tří pražských uměleckých organizací - divadla Vosto5, barokního orchestru Collegium 1704 a vršovického Kina Pilotů - z bývalého sokolského biografu Vzlet.

Kintera pracuje s fasádou jako s výstavní deskou a posílá do ulic domácí recepturu na štrúdl. „Je to takové kouzlo nesmyslu, určitá nepatřičnost obsahu i formátu. Velký recept moučníku na celou stěnu uprostřed ulice mi přišel jako vhodný začátek komunikace s okolím a s lidmi, kteří zde žijí,“ uvedl autor.

Záměrem galerie je pozvat do projektu současné umělce, kteří vytvoří místně specifické dílo na fasádu Vzletu. Programově se bude jednat každoročně o čtyři umělecké projekty vždy po třech měsících.

Kinterův Recept bude vystaven tři měsíce. V březnu se aktivity Galerie Vzlet přesunou také do Rohovky - místnosti na rohu Holandské a Norské ulice. Program budou moci diváci sledovat zvenku přes vitrínová okna místnosti jako ve výkladní skříni.

Součástí únorového programu Vzletu jsou také první individuální prohlídky budovy nabídnuté nejbližším sousedům nového kulturního paláce. Veřejnosti otevře Vzlet své dveře podle aktuální pandemické situace, opening Vzletu je plánován na duben 2021. Na jeho otevření vybralo v crowdfundingové kampani přes 1,25 milionu korun.

Budova Vzletu, původní prvorepublikové kino ve Vršovicích, byla během své téměř stoleté existence prosperujícím biografem, zchátralým skladem filmového archivu i multifunkčním kulturním prostorem. Poslední roky zůstávala nevyužitá.

Reklama

Doporučované