Hlavní obsah

Teror v Katalánsku: Podezřelý uniká, audi použité k útoku zachytila před týdnem kamera v Paříži

Španělská policie dál pátrá po teroristech. Mohli někteří zemřít ještě před útokem v Barceloně?Video: Ruptly, Reuters

 

Reklama

Španělská policie v rámci vyšetřování atentátů v Katalánsku dál pátrá po jednom z dvanácti členů teroristické buňky, která má na svědomí smrt 14 lidí. Ještě v sobotu hledala tři osoby, dvě z nich ale podle úřadů s největší pravděpodobností zemřely při středečním výbuchu v domě ve městě Alcanar.

Článek

/AKTUALIZOVÁNO/ Španělská policie v rámci vyšetřování teroristických útoků v Katalánsku objevila v troskách domu v Alcanaru pozůstatky tří osob. V domě v Alcanaru podle policie teroristická buňka připravovala bomby na atentáty, k výbuchu zde došlo ve středu.

Výbuch domu původně španělské úřady nespojovaly s teroristickými útoky v Barceloně a Cambrils. V nemocnici skončil jednadvacetiletý Mohamed Houli Chemlal, kterého policisté považují za člena buňky, jež spáchala oba útoky.

Policie nadále pátrá po Younesovi Abouyaaqoubovi, který měl řídit dodávku. Ta na barcelonské třídě La Rambla zabila třináct lidí. Mezi hledanými je i imám Abdelbaki Es Satty, který měl ve městě Ripollu zradikalizovat zbylé členy buňky, a také bratr jednoho ze zastřelených teroristů z Cambrils Youssef Alla.

Podle listu El País nález pozůstatků dvou osob v Alcanaru otevírá otázku, zda dva hledaní nezahynuli už ve středu při pokusu vyrobit bomby. Policie zatím nic z toho nepotvrdila.

Další informaci přinesl večer francouzský list Le Parisien, když napsal, že černé audi použité k útoku v Cambrils zachytila před týdnem kamera při rychlé jízdě v Paříži. Není jasné, zda to znamená spojení buňky operující ve Španělsku s Francií, nebo zda auto Francií jenom projíždělo.

5 ukázek, jak útok v Barceloně vyvolal vlnu lidskosti.Video: Oliver Sálus

Teroristická buňka měla přinejmenším 12 členů. Při atentátu ve městě Cambrils zahynulo pět z nich: Moussa Oukabir, bratři Mohamed a Omar Hichamyovi, Said Alla a Houssaine Abouyaaqoub, bratr muže podezřelého z řízení vražedné dodávky na ulici La Rambla. Čtyři osoby policisté zadrželi, mezi nimi Drisse Oukabira, bratra zabitého Moussy Oukabira, Mohammeda Aallu, bratra zabitého Saida a hledaného Youssefa Aallových, Mohameda Houliho Chemlala, zraněného při výbuchu v Alcanaru, a Salha El Kariba.

V barcelonské katedrále Sagrada Familia se v neděli uskutečnila mše za oběti atentátů. Zúčastnili se jí král Felipe VI. s manželkou, katalánský premiér Carles Puigdemont a starostky Barcelony Ada Colauová a Cambrilsu Camí Mendozová.

Právě katedrála se měla podle ČTK stát cílem útoku, na jehož přípravu podle policie radikálové shromáždili v domě v Alcanaru až 120 propanbutanových láhví. V troskách domu policie našla také stopy trhaviny triaceton triperoxid, kterou použili teroristé i při atentátech v Paříži v roce 2015, v Bruselu loni v březnu a letos v Manchesteru.

Španělská policie má nového podezřeléhoVideo: AP, Ruptly

Na základě útoku zpřísnila bezpečnostní opatření Itálie. Okolo kulturních památek hlídají desítky policistů. Italské úřady dostávají pravidelně pohrůžky teroristickým útokem. Římská správa nyní oznámila, že zvyšuje opatření na pěších zónách města. Podobně se zachovala i města Milán, Turín, Bologna a Palermo.

Reklama

Související témata:

Doporučované