Hlavní obsah

Ve Žďárských vrších přibyly díky dotacím obnovené rybníky i tůně

Foto: Lesy ČR

Ilustrační snímek.

Reklama

Na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy loni s pomocí evropských dotací z Operačního programu životní prostředí (OPŽP) postavili nebo obnovili sedm rybníků, zároveň vzniklo 13 tůní a jedna zdrž.

Článek

Letos se chystají zahájit úpravy rybníků za miliony korun například městys Krucemburk a město Svratka. Vlastníci musí své záměry nejdřív projednat s ochránci přírody. „Specifikujeme všechny podmínky, které je potřeba splnit, je k tomu řada jednání,“ řekl ředitel správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. Stavbu rybníků podle něj orgány ochrana přírody v CHKO podporují hlavně v místech, kde je krajina intenzivně využívaná a kde byly pozemky dřív odvodněné nebo upravené toky. „Tam přispívají k retenci vody a mají ekologické přínosy,“ uvedl. U dotovaných staveb rybníků je také omezený chov ryb.

Vloni například vznikl u Karlova na Žďársku rybník Velká Skalka s předrží a třemi tůněmi, součástí díla byla revitalizace toku. Ve Stržanově byl obnoven zaniklý Matulkův rybník, u něj stavebníci udělali dvě tůně, nový rybník se dvěma tůněmi je v Kuklíku. Kromě výše zmíněných evropských projektů dotovaných z OPŽP vzniklo loni ve Žďárských vrších podle údajů správy CHKO 38 tůní ve 20 lokalitách z Programu péče o krajinu.

Město Svratka chce letos začít s úpravami rybníka na řece za víc než 25 milionů korun. Kromě odbahnění nechá opravit jez nebo dosypat hráz. Řeka Svratka, která zatím prochází rybníkem, ho bude nově i obtékat, a bude tak průchodnější pro ryby a jiné živočichy, uvedl starosta František Mládek (nestraník). Projekt počítá i s tvorbou tůní či ostrůvku ve vodní ploše.

Krucemburk má slíbenou evropskou dotaci na zlepšení soustavy dvou rybníků Zadní a Macurův. Každý z nich zabírá přes dva hektary plochy. Potřebují odbahnit a opravit hráze, aby nehrozilo nebezpečí, že hráz někde praskne a voda se po potoce vyplaví do domů níže v obci, uvedl starosta Otto Kohout (za ODS). Součástí akce s předpokládanými náklady 13,9 milionu Kč je také soustava tůní a další úpravy zaměřené na ekologii.

Reklama

Doporučované